PST gresia netekti ir Panevėžio valdovų rūmais vadinamo projekto

Dėl milžiniškų valstybės investicijų vietiniais valdovų rūmais pramintos Pilėnų mokyklos V.Alanto g. statybininkams – Panevėžio statybos trestui (PST) gresia netekti nors ir abejotino, bet vis dėlto solidaus užsakymo.

Viešųjų pirkimų tarnyba Panevėžio savivaldybei nurodė nutraukti sutartį su statybų verslo banginiu.

Apsispręsti miesto valdžia privalo per dešimt dienų.

Tarnyba konstatavo, kad sutartis yra niekinė, nes abi šalys užsimerkė prieš teisės aktų reikalavimus.

30 milijonų litų vertės užsakymą Savivaldybė 2008 m. PST atidavė be konkurencijos. Bendrovė rangove buvo pasirinkta ją esą rekomendavus tuomečiam Statybos ir statinių priežiūros skyriaus vedėjui Mykolui Buziui. Vėliau šis valdininkas pareigų neteko dėl jam pareikštų įtarimų piktnaudžiavimu tarnyba.

Savivaldybės viešųjų pirkimų komisija, pasirinkusi PST, motyvavo, kad taip buvo siekiama darbų tęstinumo – ši bendrovė mokyklą statė nuo pat pradžių, tai yra 1994-ųjų.

Aukštesnės instancijos Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo Žydrūno Plytniko Savivaldybei atsiųstame rašte teigiama, jog Savivaldybės komisija nesugebėjo pagrįsti, kodėl švietimo įstaigos statybas gali tęsti tik PST.

„Rinkoje yra pakankamai daug bendrovių, užsiimančių statybų verslu, todėl nekviesdama kitų tiekėjų dalyvauti pirkime, perkančioji organizacija dirbtinai užkirto galimybę pateikti jai konkurencingus pasiūlymus atlikti darbus“, – skelbia tarnyba.

Be to, tikrintojai nustatė, kad statybų bendrovė per tris dienas nuo sutarties pasirašymo privalėjo pateikti banko ar kitos kredito įstaigos išduotą sutarties užtikrinimo garantiją, kad savo sąskaitoje turi 31 mln. litų, tai yra 10 proc. sutarties sumos vertės. Tokio dokumento sutartyje nėra.

Meras pabūgo

Viešųjų pirkimų tarnybos įvertinti dar 2008-aisiais PST ir Savivaldybės pasirašytą sutartį paprašė miesto vadovai, įtarę, kad jų pirmtakų sudarytas sandėris su bendrove – neteisėtas. Raštą tarnybai pasirašė vicemerė Gema Umbrasienė, nors tuo metu meras Vitalijus Satkevičius taip pat ėjo savo pareigas.

„Po to, kai Savivaldybės auditoriai išanalizavo sutartį ir nustatė, kad ji sudaryta netinkamai, pasiūliau kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą, nes kalbama apie didelės vertės – kelių dešimčių milijonų litų sandėrį. Merui atsisakius tą daryti, į Viešųjų pirkimų tarnybą kreipiausi aš“, – aiškino G.Umbrasienė.

Vicemerė pripažįsta, jog buvo svarstoma galimybę dėl sutarties nutraukimo su PST bylinėtis teisme, tačiau, anot jos, šis veikiausiai taip pat būtų pareikalavęs tarnybos išvadų.

Kitko nesitikėjo

PST generalinis direktorius Dalius Gesevičius neslėpė nesąs nustebintas Viešųjų pirkimų tarnybos išvadų.

„Čia ne naujiena. Ž.Plytnikas daugiau niekam nieko nesiūlo, kaip tik nutraukti sutartis“, – pažymi D.Gesevičius.

Kokių sprendimų imsis PST, anot direktoriaus, bus sprendžiama gavus oficialų Savivaldybės pranešimą dėl sutarties nutraukimo. Direktorius prasitaria, kad Viešųjų pirkimų tarnybos išvados taško dar nepadeda.

„Ž.Plytnikas – dar ne teismas. Teisėta ar neteisėta sutartis, spręs kiti. Mūsų akimis, ji teisėta“, – teigė D.Gesevičius.

Iki 2008-ųjų į Pilėnų mokyklą jau buvo investuota 10,3 mln. litų valstybės lėšų, po sutarties pasirašymo – dar 2,7 mln. litų. Pasak D.Gesevičiaus, Savivaldybė bendrovei liko skolinga apie 100 tūkst. litų už praėjusiais metais atliktus darbus.

„Iš viso šito išeina toks „geras biznis“ – nutraukti esą neteisėtą sutartį, nors mes jums ir skolingi. Mus, kaip įmonę, skriaudžia. Mes juk irgi turime apie 1000 darbuotojų ir su mumis šitaip elgtis – nei šis, nei tas“, – teigė direktorius.

Milijonus kainavęs vaiduoklis

Pilėnų mokykla Alanto g. statoma jau daugiau nei dešimtmetį. Apie jos reikalingumą prabilta dar 1994-aisiais, kai Panevėžys buvo antrasis miestas šalyje, turintis daugiausia antrojoje pamainoje besimokančių moksleivių. Mokyklą ketinta pastatyti už 33 mln. litų. Iki šiol į statybas investuota 13 mln. litų valstybės lėšų. Savivaldybei negaunant pakankamai finansavimo, statybos sustojo, o darbų sąmata išaugo.

Daugiau nei prieš dešimtmetį planuota, kad Pilėnų mikrorajone iškils moderni, su baseinu ir žiemos sodu 1080 vietų mokykla, vėliau apsiribota 600 vietų švietimo įstaiga. Šiuo metu miesto vadovai svarsto atsisakyti mokyklos idėjos ir neužbaigtą pastatą kuriam laikui užkonservuoti.


Šiame straipsnyje: PST

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių