Prognozės: BVP augs lėčiau, kainų šoko nelaukiama

Naujausiose Lietuvos banko prognozėse numatoma, kad realusis bendrasis vidaus produktas (BVP) augs kiek lėčiau nei prognozuota, tačiau plėtra išliks tvari. Kainų šoko nelaukiama – infliacija išliks nuosaiki.

Numatoma, kad šiemet Lietuvos BVP padidėjęs 3,0 proc., kitąmet išaugs 3,1 proc. (šių metų rugpjūtį prognozuota atitinkamai 3,0 ir 3,4 %).

„Daugelio Lietuvos užsienio prekybos partnerių ūkio plėtra yra sulėtėjusi ir mažesnė nei tikėtasi. Tai tiesiogiai susiję su mažesniu pasaulio ekonomikos augimu. Tiesa, Lietuvos realiojo sektoriaus šių metų perspektyva nėra pablogėjusi, nes jai palankų poveikį turi vienkartiniai veiksniai – gausesnis derlius ir stipriai ūgtelėjusi pramonė. Bet dėl mažesnės išorės paklausos realiojo sektoriaus perspektyva dabar kiek prastesnė nei buvo prognozuota“, komentuoja Raimondas Kuodis, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas.

Lietuvos banko ekonomistų nuomone, investicijų augimas turėtų būti nuosaikus: numatoma, kad 2012 m. investicijos padidės 2,3, o 2013 m. – 6,2 proc., t. y. mažiau nei jos vidutiniškai padidėdavo per metus nuo duomenų rinkimo pradžios.

„Neapibrėžtumas dėl ateities varžo vartojimą, o įmones verčia atidėti plėtros sprendimus, todėl vartojimo ir investicijų perspektyva dabar atrodo prastesnė nei prognozuota anksčiau“, – sakė Rūta Rodzko, Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorė.

Suprastėję įmonių lūkesčių turėtų veikti ne tik įmonių investicijų sprendimus, bet ir sprendimus, susijusius su darbuotojų samdymu.

„Darbo rinka atsigauna – nemenkai auga užimtumas, palaipsniui mažėja nedarbas. Daugiausia gausėja tokių dirbančiųjų, kurie dirba ne visą darbo dieną. Viena vertus, tai rodo, kad įmonės naudoja lanksčias darbo formas, o tai yra sveikintina. Tačiau kartu tai rodo atsargų įmonių požiūrį į plėtrą ir su tuo susijusius ilgalaikius įsipareigojimus darbuotojams“, – sakė R. Rodzko.

Dėl sparčiau augančių maisto, degalų ir pramoninių prekių kainų 2012 metams infliacija numatoma didesnė nei prognozuota anksčiau ir ateityje, tikėtina, keisis nedaug. 2012 m. ji turėtų sudaryti 3,2 proc., o 2013 m. – 2,8 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
debiloidai ,. kas per melas ? dyzelį pabrangins ir viską pamatysit .

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
22 metus Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių. Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės. Kai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Tai ... Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. (Tai yra 2012 kovo mėnesio tyrimo duomenys) Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje skursta dirbantis jaunimas ir mes su mažiausiomis darbo pajamomis, tokiom sąlygom yra priversti vargti ir mūsų tėvai pensininkai. Gyventi oriai Lietuvoje trukdo štai šios partinės gaujos, kurios sukūrė Lietuvą netinkamą žmogui gyventi: - LSDP (Lietuvos socialdemokratų partija) ir gaujos vadeiva Algirdas Butkevičius; - TS LKD (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionių demokratai) ir gaujos vadeiva Andrius Kubilius; - Partija Tvarka ir teisingumas su gaujos vadeiva Valentinu Mazuroniu; - Liberalų ir centro sąjunga su gaujos vadeiva Algiu Čapliku; - Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir gaujos vadeiva Eligijus Masiulis. Taip pat Lietuvai yra pavojingi Voldemar Tomaševski su Lietuvos lenkų rinkimine akcija, gaujos vadeiva rusas Viktor Uspaskich su darbo partija ir kiti į juos panašūs. Tai yra partinės gaujos, kurios dirbtinai skurdina bendruomenės žmones, naikina Lietuvą.

gebelsas

gebelsas portretas
elementaru- padidinkit kainas dvigubai ir BVP isaugs dvigubai...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių