Prognozė: metinė infliacija gruodžio mėnesį sudarys 1,3 proc.

Pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) apskaičiuota infliacija 2009 m. gruodžio mėnesį, palyginti su 2009 m. lapkričio mėnesiu, tikėtina, sudarys -0,2 procento, prognozuoja Statistikos departamentas.

Metinė infliacija gruodžio mėnesį, tikėtina, sudarys 1,3, o vidutinė metinė - 4,2 procento. 

Gruodžio mėnesio infliaciją turėtų mažinti dėl sezoninių išpardavimų pingantys drabužiai ir avalynė, ši grupė pasižymi ryškiu sezoniškumu, susijusiu su vasaros ir žiemos išpardavimais. Taip pat gali turėti įtakos maisto ir nealkoholinių gėrimų prognozuojamas kainų kritimas.

Bendrą kainų mažėjimą pristabdys besitęsiantis alkoholinių gėrimų ir tabako grupės prekių kainų augimas dėl nuo rugsėjo 1 d. padidėjusio akcizo cigaretėms. Kitų grupių prekių ir paslaugų kainų kitimas, tikėtina, bus nežymus ir turės mažai įtakos SVKI dinamikai. 

Nuo 2008 m. alkoholinių gėrimų ir tabako grupės prekių kainos nemažėjo. Nuo 2009 m. pavasario stebimas maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų mažėjimas paskutinius mėnesius sulėtėjo. Transporto prekių ir paslaugų grupės indekso pokyčiai daugiausia priklausė nuo degalų kainų kitimo. Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos stabilizavosi. 


Šiame straipsnyje: infliacijametinė infliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių