Profsąjungos nesupranta, kodėl Elektrėnų jėgainės darbuotojus reikia perkelti

Profsąjungų atstovai teigia nesuprantantys, kodėl daugiau kaip šimtą Elektrėnuose įsikūrusios Lietuvos elektrinės darbuotojų norima pervesti į remonto paslaugas tai pačiai elektrinei teiksiančią bendrovę.

Elektrinėje dirbantys profsąjungiečiai taip pat pažymi, kad atleidžiant patyrusius darbuotojus gali nukentėti elektrinės saugumas. Tuo metu "Lietuvos energija" teigia, kad elektrinės darbuotojams bus pasiūlyta pereiti į bendrovę "Kauno energetikos remontas" nekeičiant darbo sąlygų bei išlaikant socialines garantijas ir darbo stažą.
"Iš pradžių buvo motyvacija dėl Trečiojo energetikos paketo. Bet aš sakau, jog

Trečiajame pakete nėra reikalavimo, kad remonto padaliniai būtų atskirti. Čia jau įmonės vidaus reikalas, turėti ar neturėti remonto personalą, ar samdyti. Galima tik modeliuoti ir galvoti, bet tiksliai nežinau, kodėl. Galbūt reikalinga gelbėti "Kauno energetikos remontą", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Lietuvos elektrinės profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Sirvydas.

Pasak jo, pernai bendrovė "Kauno energetikos remontas" patyrė milijoninius nuostolius, tačiau laimėjo Lietuvos elektrinės remonto darbų konkursą. Būtent į šią bendrovę nuo rugpjūčio 1 dienos norima pervesti dirbti 110 Lietuvos elektrinės darbuotojų.

"Tas pats asmuo neturi teisės turėti teisės turėti akcijų, savo atstovų stebėtojų taryboje, valdybose savo narių gamybos, perdavimo ir skirstymo įmonėse. Dabar yra sukurta tokia struktūra "Visagino atominė elektrinė", "Lietuvos energija", "LESTO", "Litgrid". Po to jie jungiasi į aptarnaujančias (įmones). Sukurta vertikali struktūra ir tas pats asmuo (valstybė - BNS), ką draudžia paketas, "Lietuvos energijoje" "Litgrid", "LESTO" turi akcijas, valdybos narius. Bet tai yra iki kitų metų, klausimas, kam reikalinga vieneriems metams sukurti tokią struktūrą", - svarstė A.Sirvydas.

Pasak jo, dėl vykstančių pertvarkų Lietuvos elektrinėje vyrauja "absoliučiai minorinės nuotaikos". A.Sirvydas taip pat kalbėjo, kad elektrinėje pažeidžiamos įrengimų aptarnavimo taisyklės, nes juos prižiūri ne du, o vienas darbuotojas. Jam antrino Lietuvos energetikos darbuotojų profesinių sąjungų federacijos pirmininkas Juozas Neverauskas, teigdamas, kad Elektrėnų jėgainėje balansuojama ant saugos, sveikatos ir darbų krūvio ribos.

Spaudos konferencijoje kalbėjusi profesinės sąjungos "Solidarumas" pirmininkė Aldona Jašinskienė sakė nerandanti paaiškinimo artėjančioms permainoms.
"Mes jau beveik metai laiko vedame darybas ir niekaip negalime išpešti bent kažkokio susitarimo, kaip tie žmonės bus pervedami, kokiomis sąlygomis. (...) Kam reikia pervesti darbuotojus, kad juridiškai dirbtų "Kauno remonto įmonėje", bet de facto jie dirbs tiks Elektrėnų elektrinėje", - svarstė ji.
Pasak A.Sirvydo, šiuo metu Lietuvos elektrinėje dirba apie 400 žmonių.
Pasak bendrovės "Lietuvos energija pranešimo, atskirti remonto Lietuvos elektrinėje veiklą perduodant ją išorės rangovui buvo nuspręsta vykdant energetikos sektoriaus pertvarką ir remiantis kitų valstybių patirtimi.

"Anot laikinai Lietuvos elektrinės direktoriaus pareigas einančio Vido Jocio, visiems darbuotojams vykdžiusiems remonto veiklą bus pasiūlyta pereiti į bendrovę "Kauno energetikos remontas" nekeičiant darbo sąlygų. Darbuotojams taip pat bus išlaikomas darbo stažas bei visos socialinės garantijos. Jiems bus sudarytos sąlygos praplėsti darbų spektrą atliekant remonto darbus ir kitose elektrinėse", - teigiama pranešime.
Kartu pažymima, jog "atlygio ir kiti socialiai reikšmingi klausimai yra derinami su profesinėmis sąjungomis".

Pasak "Lietuvos energijos", profsąjungų atstovų išsakyti nuogąstavimai, kad Lietuvos elektrinėje nepakanka žmogiškųjų išteklių yra nepagrįsti, o darbuotojų perkėlimas į "Kauno energetikos remontą" neigiamos įtakos elektrinės darbui neturės.
"Esami Lietuvos elektrinės žmogiškieji ištekliai ir techninė bazė leidžia užtikrinti nenutrūkstamą elektros energijos gamybą", - cituojamas V.Jocys.

Profsąjungų atstovai minėjo, kad Kauno energetikos remontas pernai dirbo nuostolingai. Pasak "Lietuvos energijos" pranešimo, pirmaisiais penkiais šių metų mėnesiais bendrovės finansinė padėtis gerėjo - pajamos augo apie 30 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių