Profesinės sąjungos nuogąstauja dėl algų ir socialinių garantijų

Profesinės sąjungos nuogąstauja, kad nestatutiniams ugniagesiams tapus pavaldžiais savivaldybėms sumažės jų atlyginimai ir bus prarastos socialinės garantijos.

Atliekant priešgaisrinės tarnybos reformą nuo sausio 1-osios Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento mažų miestelių ugniagesių komandos pereina savivaldybių žinion.

Kadangi Vyriausybė yra nusprendusi 10 procentų mažinti visus darbo užmokesčio fondus, tai nestatutiniams ugniagesiams darbo užmokestis taip pat mažėja.

„Nežinome, nei su kokiu atlyginimu pereiname, nei kaip bus mums mokamas tas atlyginimas, nes nėra parašyta darbo sutartyje, koks bus koeficientas. Mes matėme darbo sutartis, bet darbo sutartyse nėra niekur parašyta“, - sako Vilius Murauskas, Priekulės komandos ugniagesys gelbėtojas.

Pasak Ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininko, nestatutinių ugniagesių atlyginimas juos pervedus savivaldybių žinion bus minimalios algos dydžio ir sudarys 800 litų. Be to, nestatutinių ugniagesių komandos kai kur apskritai yra naikinamos.

„Yra grėsmė visuomenės saugumui, kadangi, pavyzdžiui, jau Skuodo rajono savivaldybė įteikė lapelius ir naikins vieną komandą Skuodo rajone - Notenų ugniagesių komandą“, - sako Saulius Džiautas, Ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas.

Pasak profsąjungos pirmininko, nestatutinius ugniagesius pervedant savivaldybių žinion pirmiausia juos ketinama atleisti, o naujas darbo sutartis su savivaldybės priešgaisrine tarnyba sudaryti po to.

Tačiau tai esą prieštarauja galiojančioms teisės normoms, nes keičiantis darbdaviams darbo sutartis neturėtų būti nutraukiama. Taip turėtų būti išlaikytas socialinių garantijų tęstinumas.

„Mes padarysime teisės aktų analizę ir, jeigu yra kokia galimybė padėti tiems gaisrininkams su socialinėmis garantijomis, mes tą pabandysime padaryti“, - sako vidaus reikalų ministras.

Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimas nėra pasirašęs Nacionalinio susitarimo, tad, pasak profsąjungos pirmininko, pasilieka teisę reikšti protestus savivaldybėms ar net streikuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių