Profesinė sąjunga reikalauja peržiūrėti pedagogų profesinį amžių

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacija reikalauja peržiūrėti pedagogų pensinį amžių ir sudaryti jiems sąlygas išeiti į pensiją atidirbus mokykloje 25 metus.

"Šalies pedagogams Andriaus Kubiliaus Vyriausybės programos 570 punkte žadama, kad bus sukurtas modelis, pagal kurį mokytojas, turintis ne mažesnį kaip 25 metų pedagoginio darbo stažą, galės anksčiau išeiti į pensiją ir gauti senatvės pensiją", - viešame pranešime primena profesinės sąjunga.

Anot jos, šio pažado Vyriausybė ne tik nesilaiko, bet pedagogams, kaip ir kitiems darbuotojams, planuoja pailginti išėjimo į pensiją amžių iki 65 metų.

"Tai reiškia, kad absoliuti dauguma mokytojų privalės dirbti daugiau kaip 40 metų", - rašoma Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos pranešime.

Ji pabrėžė, kad pedagoginė veikla - sunkus, mokytojo sveikatą ir psichiką alinantis darbas. Šis darbas toks pat svarbus ir sudėtingas, kaip ir teisėtvarkos pareigūnų, kuriems sudarytos sąlygos po 20 tarnybos metų išeiti į pensiją.

"Valstybė neturėtų diskriminuoti švietimo sistemos teisėtvarkos struktūrų atžvilgiu", - pareiškė profsąjunga.

Profsąjungos nuomone, sulaukus 50-55 metų mokytojui turi būti sudarytos sąlygos gauti pedagoginę pensiją ir suteikta teisė pačiam spręsti - tęsti pedagoginį darbą ar pasirinkti kokią nors kitą veiklos sritį.

"Taip sudarytume prielaidas į šalies švietimo sistemą įsilieti jauniems mokytojams ir tuo pačiu pagerbtume bei įvertintume ilgametį pedagogo darbą", - teigiama pranešime.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacija reikalauja nedelsiant pradėti kurti modelį, pagal kurį mokytojas, turintis ne mažesnį kaip 25 metų pedagoginio darbo stažą, galėtų anksčiau nutraukti pedagoginę veiklą ir gauti stažinę pensiją.


Šiame straipsnyje: pedagogaiprofesinis amžius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių