Privatūs pensijų fondai dirbo pelningai

Antrosios pakopos pensijų fondai, anot šios rinkos atstovų, pernai uždirbo netikėtai daug - vidutiškai po 17 proc.

Tačiau pačiai pensijų sistemai 2009-ieji buvo iššūkių metai. Tiesa, nors būsimieji pensininkai per praėjusius metus senatvei sukaupė padorią sumą, ji, skaičiuojama, galėjo būti dar solidesnė - keliais šimtais milijonų litų, jei valdžia nebūtų sumažinusi iš „Sodros“ į fondus pervedamų įmokų.

Beveik milijonas būsimųjų pensininkų privačiuose pensijų fonduose turi sukaupę 3,260 mlrd. litų. Tai 45 proc. daugiau, nei jie buvo sukaupę 2008-ųjų pabaigoje. Anot šios rinkos prižiūrėtojų, pelningai dirbo visos antrosios pakopos pensijų kaupimo bendrovės. Bet labiausiai sekėsi investuojančioms į akcijas.

2009-ųjų rezultatai esą kaip tik ir parodo, kad nereikia gąsdintis po vienų nuostolingų metų. Tokie buvo 2008-ieji.

„Pensijų fondų dalyviams iš tikrųjų labai svarbu suprasti, kad ne vienų ar ne dviejų metų rezultatai yra svarbūs. Iš tikrųjų, yra svarbu tai, kad jie dalyvauja ilgai“, - teigia Investicijų valdymo įmonių asociacijos prezidentas Saulius Racevičius.

Bet ir būsimieji pensininkai, ir fondų valdytojai sako, kad, jei valstybė nebūtų apkarpiusi iš „Sodros“ į fondus pervedamų įmokų, žmonės senatvei per praėjusius metus būtų uždirbę kur kas daugiau. Įmokos sumažintos nuo 5,5 iki 2 proc.

„Jeigu būtų paliktas tas pats procentas -5,5, tai į pensijų fondus būtų pervesta papildomai 360 mln. litų ir šitie pinigai būtų uždirbę greičiausia dar 18 mln. litų. Taigi, iš viso į fondus nepervesta apie 380 mln. litų“, - LTV laidoje „Šiandien“ kalbėjo Vertybinių popierių komisijos pirmininko pavaduotojas Vaidas Cibas.

Sudėtingi 2009-ieji, anot pensijų fondų valdytojų, buvo pačiai pensijų sistemai. Ir ne tik dėl įmokų iš „Sodros“ į juos sumažinimo, bet ir dėl viešų abejonių, ar sistema išvis yra patikima.

Kokie bus šie metai, prognozuoti nesiryžtama. Tuo metu būsimieji pensininkai nesėdi rankų sudėję, o apskundė valstybę teismams. Iš viso į teismus kreipėsi 8 žmonės. Dalis kreipimųsi - Konstituciniame teisme, kad jis išaiškintų, ar valstybės sprendimas biudžeto skyles kamšyti būsimųjų pensininkų sąskaita yra teisingas.


Šiame straipsnyje: privatūs pensijų fondai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių