Pritarta siūlymui dėl antkainių „lubų"

Seime po pateikimo pritarta siūlymui riboti prekybininkų antkainius maisto produktams.

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas" seniūnas Valentinas Mazuronis gegužės pabaigoje įregistravo Kainų įstatymo pataisas. Jų esmė - prekybos įmonėms nustatyti maisto produktų maksimalų prekybinį antkainį. Įstatymo pakeitimo projekto autorių nuomone, jis neturėtų būti didesnis, kaip 20 procentų mažmeninėje prekyboje ir 15 procentų didmeninėje prekyboje.

Projekte siūloma, kad už reikalavimų nesilaikymą būtų numatyta bauda, sudaranti penkis procentus įmonės apyvartos per mėnesį.

Iki 1995 metų įstatymo nuostata, ribojanti prekybininkų nustatomus antkainius, Lietuvoje galiojo. Ją panaikinus, prekybininkai net ir būtiniausioms maisto prekėms gali nustatyti antkainius, kurie kelis kartus viršija kainą, kuria prekė perkama iš gamintojo. Taip dirbtinai didindami produkto kainą, prekybininkai siekia didesnio pelno.

Partijos „Tvarka ir teisingumas" atstovų nuomone, priėmus įstatymo pataisas ir prekybos įmonėms nustačius maksimalų leistiną prekybos antkainį, bus apsaugoti vartotojų, ypač nepasiturinčiai gyvenančių socialinių grupių interesai. Siekiama, kad sumažėjus maisto prekių antkainiams ir prekybininkų viršpelniams, mažėtų jų kaina, o padidėjus maisto prekių apyvartai, didėtų jų gamyba ir ūkininkų pajamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių