Prie grūdų supirkimo punktų – pirmosios eilės

Prie grūdų supirkimo punktų jau rikiuojasi ūkininkų eilės. Šiemet grūdai gerokai brangesni ir kasdien jų kaina vis auga.

Smulkieji žemdirbiai derlių skuba parduoti, stambieji žada sandėliuoti ir laukti dar geresnių kainų, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Nors diena dar tik prasidėjo, tačiau prie vieno iš Joniškio grūdų supirkimo punktų jau rikiuojasi traktoriai su pilnomis priekabomis kviečių, rapsų ir miežių.

Anot punkto darbuotojų, tai pirmosios šiemet nusidriekusios eilės. Porą dienų Joniškio rajone nelijo, todėl daugelis ūkininkų spėjo nuimti bent nedidelę dalį derliaus. Kelios valandos praleistos eilėje ūkininkams nemažas nuostolis.

„Vežam patys, patys kuliam. Parlėksiu į namus ir vėl už kombaino, ir vėl į lauką. Skubame, nes javai pagulę, o jeigu dar palis...“ – teigė Joniškio rajono ūkininkas Vaclovas Jankauskas.

Šiemet grūdų supirkimo kainos gerokai šoktelėjo aukštyn. Štai pernai už toną miežių daugiausiai buvo mokama 280 litų, o šiemet kaina jau priartėjo prie 450 litų. Rapsai nuo 800 litų už toną ūgtelėjo iki 1200 litų, o už ekstra klasės kviečius siūloma ir 640 litų.

Supirkėjai sako, kad didžiausią įtaką kainoms kilti turėjo stichinės nelaimės kaimyninėse šalyse. Rusijoje javų pasėlius nusiaubė sausra, o Ukrainoje nemažą dalį derliaus supūdė pliaupiantys lietūs.

„Jeigu lietus nelis, tai turbūt dvi, tris savaites iki mėnesio galo bus eilės, po kokį 1–1,5 tūkst. tonų į dieną teks priiminėti“, – mano įmonės „Joniškio agrochemija“ prekybos direktorius Arūnas Gaironis.

Supirkėjai sako, kad šiemet derlius gana neprastas. Esą tik kviečiai kiek mažesni ir smulkesni, nes vasaros karščiai per anksti subrandino grūdus. Šiuo metu daugiausiai sulaukiama smulkiųjų ir vidutinių žemdirbių, norinčių parduoti derlių, o stambieji teigia dar lauksiantys.

„Turim sandėlius, pilsim į sandėlius ir žiūrėsim rinką, seksim kas dėsis ir jau paskutiniu atveju tiktai parduosim. Mano manymu, tai iki 700 litų turėtų maistiniai kviečiai, ekstra klasės turėtų būti“, – kalbėjo Joniškio rajono ūkininkas Romualdas Gilys.

Ūkininkai sako, kad šiemetinė javapjūtė tarsi lenktynės su laiku. Esą vieną dieną nespėjai nupjauti, kitą derlių jau guldo lietus ar kruša, o grūdai gerokai drėgnesni nei ankstesniais metais.

„Ūkininkai patenkinti, kad kainos kilo, nes praėjusiais metais pusvelčiui pardavėm grūdus. Tačiau kita problema, kad neaišku, kokie derliai, kokia kokybė. Kai ūkininkas nuims, va tada galės ar džiaugtis, ar liūdėti“, – sako Joniškio rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Lilija Šermukšnienė.

Kiekvienais metais šalies ūkininkai prikulia apie tris milijonus tonų javų. Du trečdaliai lieka Lietuvoje, likusi dalis yra eksportuojama.


Šiame straipsnyje: grūdų supirkimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių