Prezidentės vardas panaudotas vaistinių tinklo reklamoje (papildyta)

„Litfarma“ vaistinių tinklas reklaminei kampanijai pasitelkė Prezidentės Dalios Grybauskaitės vardą.

Sužinoję, kad tai gali būti neteisėta, verslininkai D.Grybauskaitės vardą iš reklamos išėmė. Bet žodį „prezidentė“ paliko.

Palaiko Prezidentę

„Litfarmos“ reklamos radijo eteryje pradėjo suktis neseniai, po to, kai šalies vadovė viešai pareiškė, kad vaistai turi būti įperkami, remdama ir Seime jau įteisintą kai kurių vaistų antkainių ribojimą. Vaistinių tinklas tokią Prezidentės poziciją pasitelkė reklamai: „Litfarma“ skelbiasi palaikanti D.Grybauskaitės poziciją ir dėl to siūlanti pigesnius vaistus. Prezidentės titulas, vardas ir pavardė reklamoje skamba garsiai ir raiškiai.

Tokia reklamine kampanija viešai pasipiktino Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius. „Įdomu, ką apie tai galvoja pati Prezidentė? Juk kai Viktoras Uspaskichas ir Remigijus Vilkaitis reklamavo vienos įmonės agurkus su savo “geru vaizdeliu”, tai ši problema iš karto buvo pastebėta“, - savo tinklaraštyje rašo D.Radzevičius.

Anot jo, Reklamos įstatymas draudžia be asmens sutikimo reklamai naudoti jo vardą ar pavardę. Cituojant įstatymą, reklama draudžiama, jeigu joje „be fizinio asmens sutikimo minimas jo vardas, pavardė, pateikiama jo nuomonė, informacija apie jo privatų ar visuomeninį gyvenimą, turtą, naudojamas fizinio asmens atvaizdas“.

Leidimo neprašė

Sulaukusi žiniasklaidos susidomėjimo, „Litfarma“ reklamą suskubo pakeisti. Tiesa, minimaliai - vaistinių tinklas vis dar skelbiasi palaikantis Prezidentės poziciją, tačiau reklamoje neminimas jos vardas ir pavardė.

„Konsultavomės šiandien su advokatu ir nuo šios dienos Prezidentės vardą ir pavardę išėmėme iš reklamos. Supratome, kad šioje situacijoje esame neteisūs ir greitai pasitaisėme. Dabar reklamoje nebebus vardo ir pavardės“, - portalui teigė vaistinių tinklo generalinis direktorius Vaidas Sliesoraitis. Pašnekovas prisipažino, kad „Litfarma“ nei Prezidentės, nei Prezidentūros neatsiklausė, ar gali šalies vadovės vardą naudoti reklaminiame siužete.

„Yra įstatymas, ir mes įstatymus vykdome. Galbūt neapdariai paleidome reklamą, bet pasitikrinome ir Prezidentės vardą išėmėme. Be to, mes to nelaikome reklama. Mes iš tikrųjų palaikome šitą Prezidentės iniciatyvą ir skelbiame, kad ne sumažiname kainas, o kad pensininkams ir socialiai remtiniems žmonėms vaistus parduosime su mažesniu antkainiu arba visai be antkainio. Mes iš šios iniciatyvos finansinės naudos sau neturime“, - tikino V.Sliesoraitis.

Padėties nepataisė

Tokie „Litfarmos“ žingsniai neįtiko LŽS vadovui D.Radzevičiui. Jis portalui teigė, kad iš reklamos pašalinus Prezidentės vardą, problema išspręsta nebuvo. Juolab, kad žodis „Prezidentė“ kiekvienam Lietuvos gyventojui vis vien asocijuojasi su D.Grybauskaite.

„Dabar reklamoje naudojamas valstybės pareigūnas, tai liečia pačią Prezidento instituciją. Kiek žinau, įstatymai draudžia tai daryti. Mano galva, problema lieka ta pati, bet ji liečia D.Grybauskaitę ne kaip fizinį asmenį, o kaip Prezidentę, valstybės pareigūnę. Be to, reklamoje išlieka ir aiški nuoroda į D.Grybauskaitės asmenybę“, - teigė D.Radzevičius.

Pasak jo, „Litfarmos“ reklama turėtų susirūpinti tiek Prezidentūra, tiek už reklamos kontrolę atsakingos institucijos.

Prezidentūra laikosi santūriai

Prezidentės patarėjas Linas Balsys portalui teigė, esą Prezidentūra veiksmų prieš „Litfarmą“ imtis dar nenusprendė. Esą visi sprendimai bus priimti po to, kai bus išanalizuotas reklaminės kampanijos teisėtumas.

„Mes, be abejo, jokios reklamos neužsakinėjome ir neprašėme. Mūsų pozicija yra tokia, kad Prezidentei galima viešai pritarti, galima ir nepritarti, kol tai yra daroma laikantis Lietuvos įstatymų“, - sakė L.Balsys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių