Prezidentės patarėjas: augančios maisto produktų kainos nebus toleruojamos

Augančios maisto produktų nebus toleruojamos, sako prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas.

Antradienį interviu Žinių radijui prezidentės patarėjas tvirtino, jog viena augančių kainų priežasčių - įmonių koncentracija, tačiau ar buvo karteliniai susitarimai, parodys tyrimas.

"Yra vietinės priežastys, daugelyje sektorių veika labai stambios įmonės, koncentruotos įmonės. Jos linkę labiau pasinaudoti žmonių padėtimi. Kol kas Konkurencijos taryba neatliko tyrimo, bet tyrimas parodys, ar buvo susitarimai pažeidžiant įstatymus", - sakė N.Udrėnas.

"Augančios maisto produktų kainos nebus toleruojamos", - akcentavo prezidentės patarėjas, tvirtindamas, jog siekiant užkirsti kelią prekybininkų piktnaudžiavimui už kartelius ketinama numatyti griežtesnes baudas, asmeninę įmonių vadovų atsakomybę.

"Kad būtų atgrasymo priemonės, kad baudos būtų labiau susietos su padaroma žala, ir kad būtų taikoma atsakomybės vadovams, jei jų įmonės dalyvauja tokiuose draudžiamuose susitarimuose", - sakė N.Udrėnas.

Prezidentė D.Grybauskaitė pirmadienį po susitikimo su Konkurencijos tarybos pirmininku Jonu Rasimu tvirtino, jog prekybos tinklų pelno maržos kilo, nepaisant krizės, ir tai buvo daroma vartotojų sąskaita.

Šalies vadovės teigimu, jei situacija nesikeis, gali tekti įstatymu riboti prekybininkų antkainius. Be to, už kartelius ketinama numatyti griežtesnes baudas, o įmonių vadovai už tokį susitarimą atsakytų asmeniškai.

Praėjusią savaitę D.Grybauskaitė pareiškė, kad jos netenkina valstybės institucijų darbas, tiriant maisto produktų brangimo priežastis. Ji teigė, jog daugelis žinybų "neatlieka savo darbo", tarp jų - ir Konkurencijos taryba.

Premjeras Andrius Kubilius Konkurencijos tarybą įpareigojo atlikti specialų tyrimą, po kurio paaiškės, kokių veiksmų bus imtasi. J.Rasimas tuomet teigė, jog pirmiausia norima ištirti maisto produktų kainų pokyčius.

Prekybos tinkluose maisto produktų kainos rugsėjį šoktelėjo nuo kelių iki keliasdešimties procentų - pabrango beveik visi maisto produktai. Prekybos tinklai tikino, kad nekito tik mėsos ir jos gaminių kainos.

Tuo tarpu pieno perdirbėjai tikina, kad produktai brangsta kylant pieno supirkimo kainai bei kitoms žaliavoms, kurui.

Pavyzdžiui, anot Pieno centro, 36 proc. pieno kainos sudaro žaliavinio pieno kaina, 5 proc. - ūkininko pieno surinkimo sąnaudos, 17 proc. - pieno perdirbėjų logistikos kaštai, 7 proc. - jų gamybos veikla, 18 proc. - prekybininkų dalis, o 17 proc. - mokesčiai.


Šiame straipsnyje: maistaskainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių