Prezidentei kalbant apie PVM lengvatą spaudai, premjeras ragina nekurti „išlaikytinių“ grupių

Šalies vadovė sako mananti, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą galima būtų taikyti ir spaudai. Dalia Grybauskaitė teigia skeptiškai vertinanti PVM lengvatas, tačiau dėl spaudos, jos nuomone, galima taikyti išimtį. Tuo tarpu premjeras užsimena, jog nereikėtų kurti "išlaikytinių" grupių.

"Dėl spaudos yra specifinė situacija. Kaip ir knygos, kaip ir kai kurios paslaugos ir prekės, kurios turi tą vadinamąjį socialinį jautrumą - kaip vaistai, kaip šiluma, tame tarpe - ir spauda, manau. Besibaigiant sunkmečiui, vis dėlto reikėtų kai kur pažiūrėti lanksčiau ir truputį atleisti diržą", - paklausta apie galimus PVM lengvatų pokyčius Pabradėje žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė neįvardijo, koks tarifas spaudai galėtų būti taikomas: "Neskubėkime".

Premjeras Andrius Kubilius, vertindamas galimybę taikyti PVM lengvatą spaudai ar kitoms veikloms, mini prezidentės anksčiau išsakytą teiginį, jog neturėtų būti "išlaikytinių".

"Aš net užsirašiau trečiadienį prezidentės vienus labai teisingus žodžius, šiek tiek kita tema pasakytus, bet man atrodo, (juos - BNS) galima pritaikyti ir plačiau. Prezidentė, trečiadienį lankydamasi Pabradėje, pasakė, kad mūsų socialinė sistema ir išmokos iki šiol yra orientuotos į išlaikytinių kūrimą ir atbaidymą nuo konkretaus darbo. Tai būtų gerai, kad mūsų mokesčių sistema netaptų orientuota į išlaikytinių formavimą versle", - Vyriausybėje žurnalistams kalbėjo A.Kubilius.

Premjeras tikino dėl PVM lengvatų spaudai ar kitoms sritims neturintis nuomonės, tačiau norinčių lengvatų, anot jo, daug, todėl reikia "labai atidžiai" tai svarstyti. Mokesčių sistemoje, kaip ir socialinėje, premjero nuomone, nereikėtų ieškoti būdų, kaip kurti "papildomas išlaikytinių grupes".

"Mes matėme situaciją iki 2008 metų, kai atskiroms verslo grupėms, atskiroms šakoms buvo prikurta daug įvairių išimčių, ir tai tikrai nebuvo gerai", - kalbėjo premjeras.
Iki šių metų pabaigos lengvatinis 9 proc. PVM tarifas taikomas knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, įskaitant vadovėlius, pratybų sąsiuvinius, enciklopedijas, žodynus, žinynus, informacines brošiūras, nuotraukų ir reprodukcijų albumus ir kitus. Tuo tarpu periodinei spaudai PVM lengvata nenumatyta - jai taikomas 21 proc. mokesčio tarifas.

Dėl kitų galimų PVM lengvatų - maistui ar kitoms prekėms - šalies vadovė teigė esanti "labai griežtos nuomonės". Dažniausiai, anot D.Grybauskaitės, iš PVM lengvatos pasipelno gamintojai: "Todėl labai neskubėčiau ir nemanau, kad tai yra laikas dabar daryti, nes iš tikrųjų net ir kylant kainoms, vartotojas praktiškai nepajus (efekto - BNS)".
Apie galimus PVM pokyčius D.Grybauskaitė užsiminė pirmadienį vykusiame Spaudos atgavimo dienai skirtame renginyje.

Finansų ministerijos parengtame 2012 metų nacionalinio biudžeto pajamų projekte užsimenama, kad planai kitąmet iš PVM surinkti 9,649 mlrd. litų pajamų (16,8 proc. daugiau nei planuojama šiemet), galėtų būti neįgyvendinti, jei būtų pratęstos ar įvestos naujos PVM lengvatos, nepagerėtų mokesčių administravimas, dėl kitų veiksnių. Kokios galėtų būti naujos PVM lengvatos nekonkretizuojama.
Spaudai lengvatinis 5 proc. PVM tarifas buvo taikomas iki 2009-ųjų pradžios.


Šiame straipsnyje: PVM spaudaiDalia Grybauskaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

aaaaaaaa

aaaaaaaa portretas
š****klaidai ne mazinti, o didinti pvm.. jie ne ka maziau korumpuota nei ta valdzia.

XS

XS portretas
Nėra reikalo,nes vis vien išsijuosdami šmeižia Prezidentę.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių