Prezidentė: Vyriausybė žmonėms padėtų reguliuodama kainas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad mažindama pensijas ir kitas socialines išmokas Vyriausybė yra teisi, tačiau tuo nemoka įtikinti visuomenės.

„ Vien žinoti Vyriausybei, kad ji teisi, vien žinoti, kad ji daro teisingai karpydama išlaidas, - nepakanka. Taip, ji daro teisingai, bet ji turi kalbėti su žmonėmis ir žmonės turi tikėti, kad ji daro teisingai. Vien tikėjimo Vyriausybei, kad ji teisi, nepakanka, reikia visuomenės palaikymo. Reikia išaiškinimo“, - spaudos konferencijoje savo pirmųjų prezidentavimo metinių proga sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, su visuomene įmanoma susitarti dėl pensijų ir kitų socialinių išmokų mažinimo, jei tai daroma Konstitucijos rėmuose – numatant kompensavimo mechanizmus.

„Ori senatvė tai tokia, kai žmogus jaučiasi bent jau neskriaudžiamas, o tai reiškia, kad su juo reikia kalbėtis, susitarti. Galų gale, jei laikinai kažkokie mažėjimai vyksta, tai viskas turi vykti Konstitucijos rėmuose. Pirmiausia reikia kalbėti su žmonėmis, o vėliau, jeigu tai įmanoma, susikalbėjus, perlaukus laiką viską grąžinti arba kompensuoti – taip, kaip numato mūsų Konstitucija“, - įsitikinusi Prezidentė.

Be to, pasak D.Grybauskaitės, Vyriausybė neišnaudoja kitų pagalbos žmonėms priemonių, pavyzdžiui, nepakankamai reguliuoja kainas.

„Juk nebūtinai kalba eina tik apie pensijos dydį, bet taip pat galima padėti reguliuojant kainas, bent jau joms neleidžiant plėstis taip, kaip chaotiškai jos plėtėsi arba kilo“, - teigė Prezidentė.

D.Grybauskaitė po Seimo priimto įstaymo dėl pensijų mažinimo ne kartą reikalavo Vyriausybės kuo skubiau nustatyti kada ir kaip žmonėms bus kompensuoti laikini sumažinimai.

Taip pat ir Konstitucinis Teismas išaiškino, kad per ekonominę krizę sumažintas senatves ir invalidumo pensijas būtina teisingai ir per protingą laikotarpį kompensuoti, kai tik šalyje nelieka ypatingos krizinės padėties.

Premjeras Andrius Kubilius prognozuoja, kad kompensavimo procesas gali prasidėti apie 2013-2014 metus.

Seimas Vyriausybės teikimu priėmęs laikinąjį įstatymą pensijas ir kitas socialines išmokas sumažino dvejiems metams nuo 2010 metų pradžios iki 2011 metų gruodžio 31 dienos.


Šiame straipsnyje: pensija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių