Prezidentė vetavo abu su alkoholiu susijusius įstatymus (papildyta 13.35 val.)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį vetavo įstatymus dėl alkoholinių gėrimų prekybos pratęsimo iki vidurnakčio ir dėl akcizų stipriam alkoholiui sumažinimo.

Premjeras Andrius Kubilius sveikino tokius valstybės vadovės sprendimus.

Pasipriešino "atviram interesų grupių lobizmui"

Prezidentūra pranešė, kad D.Grybauskaitė "grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, leidžiančias pailginti prekybos alkoholiu laiką iki 24 valandos, ir Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma sumažinti akcizo mokestį alkoholiniams gėrimams".

Prezidentės teigimu, sumažinti akcizai alkoholiui dar labiau padidintų biudžeto deficitą - valstybė netektų 100 milijonų litų pajamų. Tai reikštų, jog tokia pačia suma būtų paremta alkoholio pramonė.

"Nepritariu atviram interesų grupių lobizmui. Nerandant galimybių kompensuoti sumažintas pensijas, remti alkoholio pramonę, piginti alkoholį ir skatinti jo vartojimą yra nemoralu bei prieštarauja sveikos ir blaivios tautos principams", - pranešime cituojama Prezidentė.

"Tautos girdymui nepritarsiu"

Piktnaudžiavimas alkoholiu, pasak šalies vadovės, "daro nepataisomą žalą žmonių sveikatai ir visuomenei, skatina nusikalstamumą, viešosios tvarkos pažeidimus ir kelia grėsmę visuomenės saugumui".

Tyrimais įrodyta, kad gaunamos pajamos iš prekybos alkoholiu pareikalauja apie šešis kartus didesnių biudžeto išlaidų alkoholio vartojimo padarytai žalai ištaisyti.

Anot Prezidentės, akcizo alkoholiui mažinimas ir prekiavimo alkoholiu laiko pailginimas, padarys alkoholį daug prieinamesnį, ypač jaunimui. "Tautos girdymui nepritarsiu", - pareiškė ji.

Gali būti atmestas 71 balsu

Seimas gruodžio 2 dieną priėmė įstatymą, kuriuo leido alkoholiniais gėrimais prekiauti ne iki 22 valandos, kaip yra dabar, bet iki vidurnakčio. Gruodžio 7 dieną priimtu įstatymu Seimas beveik trečdaliu sumažino akcizus stipriam alkoholiui.

Prezidentės veto gali būti Seimo atmestas 71 balso dauguma.

Įstatymas dėl alkoholio prekybos pratęsimo Seime buvo priimtas 60 balsų dauguma, 40 balsavus prieš ir 9 susilaikius.

Akcizų sumažinimas priimtas 65 parlamentarams balsavus už, 48 prieš ir 8 susilaikius.

Premjeras įvertino teigiamai

Premjeras A.Kubilius, komentuodamas valstybės vadovės veto, sakė sveikinąs tokį sprendimą.

"Kovoti su alkoholizmu kol kas neturėtume nustoti Lietuvoje. Kai kam Seime atrodė, kad tos problemos, kurios buvo prieš kelerius metus, kai girti policininkai traiškė vaikus, jau pasibaigė. Taip anaiptol nėra. Alkoholizmas Lietuvoje ne tik didesnis už Europos Sąjungos vidurkį, bet netgi ir už kaimynines Latviją bei Estiją", - pirmadienį sakė Vyriausybės vadovas.

"Todėl Prezidentės poziciją labai teigiamai vertinu", - pridūrė jis.

Premjeras tikisi, kad Seimas pritars valstybės vadovės veto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių