Prezidentė siūlys įvesti asmeninę vadovų atsakomybę už kartelinius susitarimus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketina siūlyti įvesti asmeninę vadovų atsakomybę už kartelinius susitarimus, teigia jos patarėja Solveiga Cirtautienė.

"Šiandien Prezidentė ketina pateikti Seimui Konkurencijos įstatymo pataisas, kuriomis būtų nustatyta jau užsienio šalyse gana efektyviai taikoma asmeninė įmonių vadovų atsakomybė už draudžiamus susitarimus. Atsakomybė, pasireiškianti tuo, kad už draudžiamus susitarimus tokiam įmonės vadovui bus apribota teisė nuo 3 iki 5 metų eiti apskritai vadovo pareigas bet kokiose įmonėse, įstaigose", - "Žinių radijui" antradienį sakė patarėja.

Pasak S.Cirtautienės, Prezidentė siūlydama riboti antkainius nepasisako už komandinę ekonomiką, bet mano, kad nepagrįstos kainos turi būti kontroliuojamos.

"Prezidentė jokiu būdu nepasisako už komandinę ekonomiką, tačiau reikėtų turėti galvoje, kad mažos ekonomikos šalyse, tokiose kaip Lietuva, ypač tais atvejais, kai piktnaudžiaujama dominuojančia padėtimi, konkurencija ir rinka pati savaime nepajėgi diktuoti tų sąžiningų kainų. Todėl kainų stebėsena ir nepagrįstų kainų kontrolė yra būtina", - teigė patarėja.

S.Cirtautienė kraštutine priemone pavadino įstatymo nuostatą, kuri leidžia Vyriausybei sustabdyti arba apriboti rinkos kainų ir tarifų didėjimą ne ilgiau kaip 6 mėnesius, jeigu rinkos kainų ir tarifų dinamika sukelia arba gali sukelti ekonomikos funkcionavimo sutrikimus, kurie pažeidžia ūkio ir gyventojų interesus.

Prezidentė taip pat remia siūlymus mažinti administracinę naštą verslui ir skatinti smulkųjį verslą.


Šiame straipsnyje: kartelismaistaskainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių