Prezidentė Seimui siūlo demonopolizuoti šilumos ūkį

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teikia Seimui Šilumos ūkio ir Konkurencijos įstatymų bei Civilinio ir Administracinių teisės pažeidimų kodeksų pataisas, kuriomis siūloma suskaidyti monopolinę šilumos ūkio rinką, supaprastinti piktnaudžiavimų dominuojančia padėtimi tyrimus bei numatyti administracinę atsakomybę už neūkišką daugiabučių namų šildymo sistemų priežiūrą.

Teikiamas įstatymų pataisų paketas užtikrins skaidresnį ir konkurencingesnį komunalinių paslaugų teikimą, o tai leis daugiabučių gyventojams sumažinti išlaidas už šilumą, vandenį, elektrą, šiukšlių išvežimą ir kitas komunalines paslaugas.

Prezidentės teigimu, su komunalines paslaugas teikiančiomis įmonėmis susiję namo administratoriai rūpinasi ne namo gyventojų interesais, ekonomiškesniu šildymu ar vandens tiekimu, o atvirkščiai - yra suinteresuoti kuo didesniu, neretai netgi realių gyventojų poreikių neatitinkančiu vartojimu ir kuo brangesne namo priežiūra. Tokia praktika, pasak Prezidentės, turi baigtis.

„Šalies gyventojus šią žiemą šokiravusios sąskaitos už šildymą - aiškiausias daugelį metų toleruotos monopolininkų ir jiems dirbančių namų administratorių savivalės pavyzdys. Kai ir paslaugos teikimas, jos priežiūra ir namo administravimas yra vienos įmonės rankose, vartotojų interesai niekam nerūpi. Situacija gali pasikeisti tik išskaidžius šilumos ir kitų komunalinių paslaugų teikimą", - teigia Prezidentė.

Civilinio kodekso pataisomis siūloma daugiabučių namų administratorius atskirti nuo komunalinių paslaugų teikėjų: administratoriumi negalės būti šilumos, elektros, dujų, geriamojo vandens tiekėjai, asmenys, teikiantys atliekų išvežimo ir kitas komunalines paslaugas, šių paslaugų apskaitos prietaisų ir kitų įrenginių gamintojai ar jų prekyba besiverčiantys asmenys, biokuro gamyba ar prekyba užsiimantys asmenys.

Šilumos ūkio įstatymo pataisos administratoriui draus šildymo sistemų prižiūrėtoju samdyti su šilumos tiekimu susijusius asmenis. Savo ruožtu prižiūrėtojas negalės savo darbui atlikti samdyti kito prižiūrėtojo.

Pataisomis taip pat keičiama daugiabučių administratorių skyrimo tvarka. Administratoriaus negalės, kaip iki šiol, skirti savivaldybė - jį turės pasirinkti patys gyventojai, o jiems to nepadarius - teismas. Administratorius bus skiriamas 3 metams.

Netinkamai pareigas atliekantiems šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojams numatoma administracinė atsakomybė - bauda nuo 500 iki 4000 litų.

Prezidentės teigimu, Vyriausybė šiemet turėtų iš esmės peržiūrėti šilumos ūkio sąrangą ir parengti naują Šilumos ūkio įstatymo redakciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

periskopas

periskopas portretas
Individualus (autonominis) buto šildymas su karšto vandens paruošimu yra bemaž tris kartus pigiau nei (sovietinė atgyvena) monopolistų centralizuotas butų ir pievų šildymas. Pavyzdys: 2010 gruodis. Trijų kambarių butas (75 kv. m.) su individualiu šildymu ir karšto vandens paruošimu (naudojant dujas) Vilniuje. Sunaudota dujų(per mėnesį) už 230 litų. Dujų kaina - 1 litas 56 centai už kub. m. Šeima džiaugiasi ekonomišku buto šildymu. Tokių šeimų, gyvenančių ekonomiškame bute, daugėja Vilniuje, Kaune ... Individuali (autonominė) kiekvieno buto šildymo sistema turi būti įgyvendinta, renovuojant daugiabučius arba kitaip. Laisvai pasirenkant ...

Respect

Respect portretas
Pagaliau ledai pajudes :)

darius

darius portretas
Seniai metas!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių