Prezidentė: Rusija derasi su Lenkija dėl Mažeikių gamyklos

Rusija derasi su Lenkija dėl galimybės pirkti Lietuvos naftos bendrovę "Orlen Lietuva" (buvusi "Mažeikių nafta"), kurią valdo didžiausias Lenkijos naftos koncernas "PKN Orlen", teigia Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Po Suomijoje įvykusio prezidentės susitikimo su Rusijos premjeru Vladimiru Putinu D.Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys sakė, jog apie tai prezidentei patvirtino V.Putinas.

"V.Putinas patvirtino, kad vyksta derybos su lenkais dėl "Mažeikių naftos". Prezidentė pasakė, kad viskas turi vykti laikantis Lietuvos įstatymų ir Europos Sąjungos teisės aktų", - trečiadienio vakarą sakė L.Balsys.

"Reuters" naujienų agentūra taip pat citavo D.Grybauskaitę, kuri sakė, jog apie derybas jai patvirtino V.Putinas. Anot prezidentės, nuo šių derybų sėkmės priklausys, ar Rusija atnaujins naftos tiekimą naftos perdirbimo bendrovei.

Pastaruoju metu Lenkija daro spaudimą Lietuvos Vyriausybei, kad ši parduotų koncernui "PKN Orlen" naftos terminalą "Klaipėdos nafta", per kurį "Orlen Lietuva" eksportuoja naftos produktus. Lenkijos vyriausybės atstovai neneigia, kad nepavykus susitarti Lietuvos įmonė gali būti parduota rusams.

"Klaipėdos naftą" Lietuvos Vyriausybė atsisako parduoti kaip strategiškai svarbią įmonę.

"PKN Orlen" 2006 metais įsigijo 84 proc. "Orlen Lietuvos" akcijų už 2,34 mlrd. JAV dolerių, įveikęs konkurentus - Rusijos "Lukoil" ir TNK-BP bei Kazachstano "Kazmunaigaz".

"PKN Orlen" pasirašius Lietuvos įmonės pirkimo sutartį, 2006-ųjų liepą Rusija nutraukė naftos tiekimą naftotiekiu per Baltarusiją į Mažeikius, motyvuodama jo gedimu, o Lietuva pareiškė, kad taip Maskva nubaudė Vyriausybę, kuri nepardavė "Mažeikių naftos" Rusijos kompanijoms.


Šiame straipsnyje: grybauskaitėMažeikių nafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių