Prezidentė - prieš mokesčių kėlimą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tvirtina, kad yra nemažai rezervų kitąmet mažinti biudžeto deficitą, todėl pasisakė prieš mokesčių kėlimą ar naujų įvedimą.

„Rezervų tikrai nemažai“, - spaudos konferencijoje, skirtoje pirmosioms kadencijos metinėms, pirmadienį sakė Prezidentė. „Yra tų rezervų ir nereikia eiti lengviausiu keliu per mokesčių kėlimą“, - teigė ji.

Vyriausybė neneigia, kad gali tekti peržiūrėti esamą mokesčių bazę, rengiantis kitąmet keliais milijardais litų sumažinti biudžeto deficitą. Tarp galimų to priemonių yra minimas mokesčių kėlimas arba naujų įvedimas, nors, pasak premjero Andriaus Kubiliaus, „kol kas, šiuo metu“ tokios priemonės nėra svarstomos.

Prezidentė pripažino, kad kitų metų biudžetas dar bus labai sudėtingas. „Ekonominė padėtis gerėja labai atsargiai ir labai palaipsniui. Ir įtaka pagerėjimo biudžetui jausis dar negreitai, realiai – ne anksčiau kaip antroje kitų metų pusėje. Vyriausybės pastangos tikrai yra sveikintinos ta prasme, kad ji stengiasi suvaldyti finansų situaciją“, - tvirtino valstybės vadovė.

Tačiau ji pabrėžė matanti kitų rezervų dengti valstybės biudžeto deficitą, išvengiant mokesčių kėlimo. „Tai reikia daryti ne keliant mokesčius, o geriau valdant valstybės turtą. Pastarosiomis dienomis paskelbtas toks Vyriausybės nustebimas, kad gauta tik 30 milijono litų pelno, kai valdomas toks didžiulis valstybės turtas. Jau geriau nebūtų skelbiama, nes tai įrodo bejėgiškumą ir neatsakomybę valdant valstybės turtą“, - teigė D.Grybauskaitė.

Vyriausybė šiomis dienomis paskelbė, kad valstybė šiuo metu turi turto už maždaug 17 milijardų litų, tačiau pelnas iš jo sudarė vos kelias dešimti milijonų.

„Ką tai reiškia? Nemokam valdyt, nemokam kontroliuoti? O gal nenorim? Tai vienas galimas biudžeto deficito lopymo rezervas. Antras – šešėlinė ekonomika, kontrabanda, korupcija“, - įsitikinusi valstybės vadovė.

Prezidentė atkreipė dėmesį, kad kol kas neįmanoma sudaryti nedeficitinio biudžeto: „Dauguma šalių susiduria su problema, kad vienokiu ar kitokiu procentu išlaidos viršija pajamas. Lietuva iki šiol pasirinko subalansuotą politiką – šiek tiek paliekant erdvės deficitui, bet ir kartu neužgniaužiant bet kokios vystymosi galimybės. Džiaugtis tokiu deficitu, aišku, negalėjome, bet manau, kad palikome erdvės kvėpavimui žmonėms ir ekonomikai, todėl ir pasirašiau pernai tokį biudžetą, koks buvo priimtas“.

Paprašyta prognozių, kaip vystysis ekonomika, D.Grybauskaitė išsakė atsargų optimizmą. „Tikiuosi, kad prognozės dėl šių metų bus geresnės, nei mes matėme metų pradžioje. Signalai kol kas pozityvūs, paliekame tik klaustukų dėl situacijos su pietų Europa. Bet tikiuosi, antro kziės smūgio neturėsime. Todėl mano prognozės optimistiškesnės, nei buvo“, - kalbėjo ji.


Šiame straipsnyje: grybauskaitėmetinėsekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių