Prezidentė pasirašė Gamtinių dujų įstatymo pataisas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Seimo birželio pabaigoje priimtas Gamtinių dujų įstatymo pataisas, leidžiančias atskirti gamtinių dujų gavybą, tiekimą ir perdavimą.

Įstatymas, pasak D.Grybauskaitės, yra svarbus žingsnis energetinės priklausomybės mažinimo link, nes atskyrus veiklas sumažės Lietuvos priklausomybė nuo vieno dujų tiekėjo, o suskaidžius dujų ūkio monopoliją atsivers kelias konkurencijai dujų rinkoje, bus užtikrinti alternatyvūs tiekėjai, Lietuva galės sparčiau įgyvendinti energetinius projektus ir užtikrinti šalies gyventojams teisingesnes dujų kainas.

Seimas leido Vyriausybei iš esmės pertvarkyti dujų importo ir transportavimo bendrovę "Lietuvos dujos", per dvejus metus atskiriant magistralinius dujotiekius ir juos perduodant valdyti valstybei. Be to, bus atskirta ir skirstomųjų dujotiekių bei dujų tiekimo veikla.

Įstatymas leidžia pertvarkyti bendrovę "Lietuvos dujos", be to, dujų pardavėjams uždraudžia valdyti magistralinius dujotiekius. Dujų sektoriuje nebus priemokos už viešuosius interesus atitinkančias paslaugas.

Seimas numatė, kad veiklos turės būti atskirtos ne anksčiau kaip po 2 metų nuo įstatymo įsigaliojimo - maždaug 2013 metų vasarą.

Seimas sudarė sąlygas Vyriausybei daryti išimtis investuotojams į didelius energetikos infrastruktūros objektus - tarpvalstybinių jungiamųjų vamzdynus, dujų saugyklą, suskystintų dujų terminalą. Šių objektų valdytojai iki 10 metų galės dirbti išskirtinėmis sąlygomis - neprivalės leisti savo infrastruktūra naudotis visiems norintiems. Tačiau Seimas pareikalavo, kad tas sutartis dėl išimčių ir jų terminų Vyriausybė turės pateikti patvirtinti parlamentarams.

Investuotojams į dujų vamzdyną, saugyklą, terminalą nebus taikomas kainų reguliavimas bei bus leidžiama neprileistų kitų subjektų prie savo sistemų, tinklų, nacionalinių ar tarptautinių sistemų, neleistų naudotis balansavimo paslaugomis. Taip pat tokiems investuotojams nebūtų taikomi valstybės keliami reikalavimai dėl energijos vartojimo efektyvumo.

Dujų ūkio pertvarkai priešinasi Rusijos dujų milžinas "Gazprom", jau pateikęs ieškinį prieš Lietuvą tarptautiniam arbitražui ir pralaimėjęs ginčą. Tačiau energetikos ministras Arvydas Sekmokas yra pareiškęs, kad šis įstatymas leis Lietuvai lanksčiau derėtis su "Gazprom" dėl mažesnės dujų kainos - 15 proc. mažesnę kainą Lietuvai jis žada išsiderėti jau iki šio rudens.

Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais Lietuva nori įgyvendinti Europos Sąjungos (ES) trečiąjį energetikos paketą ir pertvarkyti dujų ūkį. Lietuva pasirinko griežčiausią pertvarkos būdą - Vyriausybė nori atskirti "Lietuvos dujų" tiekimo, skirstymo ir perdavimo veiklas ir įkurti atskiras įmones. Numatoma, kad perdavimo tinklus, arba magistralinius dujotiekius savo nuosavybėn perims valstybė.

Bendrovę "Lietuvos dujos" valdo Rusijos ir Vokietijos koncernai "Gazprom" ir "E.ON Ruhrgas" bei Lietuvos Vyriausybė.

Lietuva direktyvos nuostatas į savo teisės aktus privalėjo perkelti iki kovo 3 dienos, o pačią pertvarką įgyvendinti iki 2012 metų pavasario.


Šiame straipsnyje: gamtinės dujosdujų kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
Perims valstybė...neparašė kuri
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių