Prezidentė nėra tikra, kad pavyks susitarti dėl mažesnių dujų kainų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė skeptiškai vertina galimybes susitarti su Rusijos koncernu „Gazprom“ dėl mažesnių gamtinių dujų kainų Lietuvai.

„Galimybės susitarti su „Gazprom“ dėl mažesnių kainų yra sudėtingos, nes šios kainos turi politinį charakterį, ne ekonominį. Tas kainų skirtumas, kurį „Gazprom“ taiko Lietuvai, nuo pasaulinės dujų rinkos kainos, yra grynai su politiniu atspalviu. Todėl viskas priklauso nuo politikos ir nuo Rusijos vadovų požiūrio į bendradarbiavimą su Lietuva“, - antradienį spaudos konferencijoje sakė D.Grybauskaitė.

Paklausta, ar Lietuva gali ką nors šioje situacijoje padaryti, tai yra sumažinti dujų ir šildymo kainą, Prezidentė atsakė: „Pirmiausia, tai šilumos ūkio demonopolizacija, naujų įstatymų, tarp jų ir mano pasiūlytų, priėmimas, jeigu reikės, papildomų priemonių – dar griežtesnių įstatymų taikymas“.

Valstybės vadovė piktinosi, kad Seimas neskubėjo priimti jos pasiūlytus įstatymų pakeitimus, kurie  padėtų išvengti šildymo rinkos monopolizavimo. „Dėl įvairių interesų spaudimo Seimas iki rudens atidėjo šių projektų svarstymą. Tikiuosi, kad pačioje rudens pradžioje jie bus priimti“, - vylėsi D.Grybauskaitė.

„Šiuo metu atsakomybė yra pakibusi ore, o visas šilumos ūkis atiduotos į savivaldybių rankas. Būtina sutvarkyti šį reikalą. Neretai net ne „Gazpromas“ kaltas dėl šilumos brangimo“, - pridūrė ji.

Anot valstybės vadovės, šiuo metu nėra ekonominių priežasčių didinti dujų kainas. „Jeigu pastebėjote, kainos krenta naftos per pastarąsias kelias dienas, tai reiškia, kad atitinkamai koreguojasi ir dujų kaina. Todėl objektyvių ekonominių priežasčių taikyti dideles dujų kainas nematau, tik politines. Dar pažiūrėsim, kaip elgsis šilumininkai“, - sakė ji.

Prezidentė dar kartą pakartojo, kad padėti išvengti pernelyg didelių dujų bei šilumos kainų padės ir energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos stiprinimas, pirmiausia – suskystintų dujų terminalo statyba.

„Jau esu sakiusi, kad darbų tempai dėl terminalo statybos netenkina. Artimiausiu metu žinau, kad bus padarytas aplinkos įvertinimas. Pati artimiausiu metu vyksiu į Klaipėdą be kita ko kalbėtis ir apie terminalo statybos vietą. Tiktai kai bus visi reikalavimai įvykdyti – ir žemėtvarkos, ir aplinkos įvertinimo – tik tada galėsime pasakyti tiksliai, kad būtent parinkta vieta yra tinkamiausia“, - sakė valstybės vadovė.

Latvijos planus statyti regioninį suskystintų dujų terminalą, skirtą visoms Baltijos šalims, D.Grybauskaitė nevadina konkurencija Lietuvos projektui pasistatyti savą terminalą. „Jau esu minėjusi, kad mūsų terminalas bus nedidelis. Jis gali būti 50 kilometrų atstumu nuo kito terminalo pastatytas. Tokia praktika yra Italijoje“, - teigė ji.

Prezidentė nemano, kad reikėtų tik vieno regioninio suskystintų dujų terminalo.

„Regioninio terminalo statybos politine prasme būtų neįmanomos. Būtent todėl, kad bet kokio terminalo prasmė yra ta, jog vamzdyje, ateinančiame iš Rytų, dujų kaina būtų mažesnė. Jeigu mes sukoncentruojame politinę riziką, kad terminalas atsiranda tik vienoje šalyje, mūsų kaimynas Rytuose gali labai lengvai jį vienokiu ar kitokiu būdu perimti. Visi didieji energetiniai projektai pirmiausia yra politiniai. Vien todėl ir mes statysime, ir estai irgi statys savo terminalus“, - pabrėžė D.Grybauskaitė.


Šiame straipsnyje: dujų kainaGazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Prezidentė nėra tikra, o kas turi būti tikras?

Tas pats

Tas pats portretas
Prieš tai rašiusiam.. Energetikos ministras, tai jo tiesioginė funkcija!

ssss

ssss portretas
Greiciau statyti ta terminala ir tegul apsisika tas gazpromas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių