Prezidentė nepritaria siūlymui sumažintą pensijų dalį pripažinti valstybės skola

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį sukritikavo siūlymą sumažintą pensijos dalį pripažinti valstybės skola, nes tai padidintų deficitą ir sumažintų pasitikėjimą valstybės finansais tarptautinėse rinkose.

"Bet koks pripažinimas valstybės skola bet kokių įsipareigojimų nieko nesprendžia, nuo to pinigų daugiau neatsiranda, vis vien reikės skolintis. Toks pripažinimas reikštų oficialiai deficito dydžio padidinimą, o tai reikštų, kad tarptautinės rinkos sureaguotų labai neigiamai, ir mums iš karto pabrangtų skolinimas", - antradienį interviu Žinių radijui sakė šalies vadovė.

Opozicinės Socialdemokratų frakcijos atstovai Seime pasiūlė sumažintos pensijos dalį pripažinti valstybės skola.

Seimas nusprendė, kad dėl krizės sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos bus mokamos iki 2011-ųjų pabaigos.

Vyiausybė žada pagerėjus finansinei padėčiai kompensuoti pensininkams sumažintas pensijas.

Prezidentė sako, kad sprendimas neatstatyti pensijų į prieškrizinį lygį yra "skausmingas".

"Vertinu tikrai, sakyčiau, netgi su skausmu, tai labai sunkus sprendimas, ypač kai matome, kad ne visada racionaliai panaudojamos lėšos, kai matome, kad valstybinės įmonės mėgina išsisukti ir išleidžia pinigus bet kaip, kad tik nemokėti į valstybės biudžetą, labai sunku kalbėti, kad reikia prašyti žmonių palaukti, pakentėti, ir kad būtent tai daroma pensininkų, norėčiau priminti, ne tik pensininkų, bet ir valstybės tarnautojų sąskaita", - teigė ji.

"Visiems valstybės tarnyboje dirbantiems žmonėms, tame tarp ir man, algos sumažintos 30-40 proc., ir mes tikrai jų neatgausime niekada. O pensininkams - dar kartą noriu patikinti, kad aš stengsiuos, ir Vyriausybė jau yra įsipareigojusi, kad visos sumažintos pensijos, kurios buvo mažintos pernai, kad bus kompensuotos", - pridūrė prezidentė.


Šiame straipsnyje: Dalia Grybauskaitėpensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių