Prezidentė neblogai vertina pasiūlymus Visagino AE statybai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako gerai vertinanti faktą, kad Lietuvos Vyriausybė gavo dviejų potencialių strateginių investuotojų pasiūlymus statyti naują branduolinę jėgainę Visagine.

"Tai, kad tiktai dvi - nėra blogai. Pasaulyje ne tiek daug yra kompanijų, kurios iš viso gali statyti. Parduoti įrangą gali ir tai ribotas kiekis, o dalyvauti statybose iš viso yra labai nedidelis kiekis. Taigi tai nestebina", - trečiadienį Utenoje žurnalistams sakė šalies vadovė.

Ji sakė nežinanti, kokios yra Japonijos ir Jungtinių Valstijų kompanijų pateikų pasiūlymų sąlygos: "Aš žinojau, kad bus tokie pasiūlymai, bet konkrečių detalių dar nežinau, todėl komentuoti dar negaliu".

Paklausta, kas pasikeitė, kad po nesėkmės pernai rudenį šįkart Lietuva sulaukė tarptautinių kompanijų pasiūlymų vystyti Visagino AE projektą, ji atsakė: "Manau, kad pasikeitė tarptautinės sąlygos".

Energetikos ministerija trečiadienį patvirtino gavusi dviejų potencialių strateginių investuotojų į naują atominę jėgainę pasiūlymus. Pasak energetikos ministro Arvydo Sekmoko, investuotoją tikimasi pasirinkti dar šią vasarą.
Pasiūlymus pateikė konsorciumas "Hitachi GE Nuclear Energy", kurį sudaro Japonijos "Hitachi" ir JAV korporacija "General Electric", ir JAV bendrovė "Westinghouse Electric Company".

"Hitachi GE Nuclear Energy" kuria ir gamina reaktorius, užsiima branduolinio kuro gamyba, tiekia paslaugas branduolinėms jėgainėms ir jas prižiūri.
"Westinghouse Electric Company" savo tinklalapyje skelbia esanti pirmaujanti atominės energetikos kompanija. Bendrovė užsiima atominių elektrinių projektavimu, statyba ir priežiūra, atnaujinimu, teikia kitas paslaugas. Bendrovės kontrolinį akcijų paketą valdo Japonijos elektronikos milžinė "Toshiba", ji turi padalinius 17-oje šalių, įmonėje dirba maždaug 15 tūkst. darbuotojų.

Šių metų pradžioje A.Sekmokas pasirašė įsakymą, pagal kurį derybos turi būti baigtos vėliausiai iki liepos 13-osios. Tačiau tikėtina, kad iki to laiko jos nebus baigtos, todėl Seimo bus prašoma pratęsti terminą.
Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė neseniai pareiškė nenorinti, kad pritraukiant strateginį investuotoją Visagino atominės elektrinės statybai pasikartotų Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos pardavimo JAV kompanijai "Williams" istorija 1999 metais. Sandoris buvo vertinamas kaip ypač nepalankus Lietuvai, nes valstybė iš jo negavo pinigų, o tik didelius įsipareigojimus, kurių dalis dar galioja iki 2025 metų.

Tikimasi, kad Lietuva kartu su Latvija, Estija ir Lenkija iki 2020 metų pastatys naują atominę elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios paskutinis veikęs reaktorius buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje. Vyriausybė tikisi, kad jėgainės statyba prasidės 2014 metais, 2020 metais ji jau galėtų gaminti elektrą.
Lietuvai pernai nepavyko išrinkti strateginio investuotojo statyti naują atominę elektrinę, lapkričio pabaigoje pasitraukus pasiūlymą pateikusiai Pietų Korėjos bendrovei "Kepco".



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
kaip ir minejau ji kenkia tiek lietuvai tiek jos zmoniu geresniam gyvenimui su savo tokiu poziuriu del ae statybu . slykstu . galvojosi kad ji kitokia na bet viskas islenda i pavirsiu . o jei ji kazka ir baigus tai aisku kad nixrena nesupranta apie bizni

Kęstas

Kęstas portretas
Vokietija atsisako atominių elektrinių, kurios dabar duoda ketvirtadalį vokiečių sunaudojamos elektros energijos. Vokietija pakeičia tai saulės, vėjo ir biologinių medžiagų energija. Kaip tai atrodo? Vokietijos gyventoja elektromobiliu atvažiuoja į darbą. Kol ji dirba, saulės ar vėjo generuojama elektros energija yra superkama iš gyventojų ir parduodama tos dirbančiosios automobiliui pakrauti. Jei ši Vokietijos pilietė nori ir gali, ji jos namų valdose taip pat gamina elektros energiją, kurią superka bendras tinklas. Sumaniai valdomas, toks tinklas perduoda energiją iš ten, kur ji pagaminama, įskaitant ir biologinių medžiagų pagrindu generuojamą energiją, į ten, kur yra jos poreikis. Vokiečiai išplečia tokios ekonomikos mastą, todėl šių technologijų kainos krenta. Tai vokiečių ir, manyčiau, visų mūsų ateitis. Anglies dvideginį atmosferoje kaupiančios technologijos yra vis labiau ribojamos ir toliau brangsta. Galų gale reikia mokėti tikrą kainą ir už branduolinių atliekų saugojimą. Pigiai niekas nenori jas priimti. Vokiečiams ši ateitis prasideda šiandien. Jie neslepia galvas į radiaktyvų smėlį, o drąsiai eina pasitikti tą ateitį. Mes gi gyvename jų vakarykščia diena. Bandome nusipirkti didžiulę atominę elektrinę, užkraudami jos draudimo riziką mūsų mažai valstybei ir mūsų vaikams. Jokia draudimo kompanija neturi pakankamai kapitalo tokio brangiai kainuojančio įvykio, kaip galima atominės elektrinės avarija, draudimui. Tai turi daryti mūsų valstybė. Ar tikrai norime imtis šio brangaus draudimo? Ar tikrai norime turėti dar vieną monopoliją šalyje ir mokėti už elektrą dar brangiau, negu mokame dabar. Monopolijos mažose valstybėse naudojasi padėtimi ir užlaužia kainas. Palyginkime benzino, kurį perkame iš monopolistų, kainas Lietuvoje ir kaimyniniuose kraštuose. O ką mes galime padaryti kitaip? Ar įmanoma atsisakyti rizikos smarkiai užteršti mūsų aplinką? Galime peršokti per vystymosi stadiją. Afrikoje ir kitose vargingose pasaulio dalyse nėra pakankamai išvedžiotų telefoninių linijų, nėra ir pakankamai banko skyrių. Tų kraštų žmonės nekopijuoja laidų vedžiojimo ir bankų skyrių statymo. Jie masiškai naudojasi mobiliaisiais telefonais ir mobilia bankininkyste su tų telefonų pagalba. Afrikiečiai taip sugeba peršokti kelias vystymosi stadijas. Nejaugi mes nesugebėtume peršokti vieną, panaudodami mūsų kuklius resursus toms pačioms technologijoms, kuria atpigina Vokietijos ekonominis aktyvumas? Kartu vokiškas decentralizuotas energijos gaminimas sukurtų Lietuvoje žymiai daugiau pastovių darbo vietų, negu didžiulis atominis kompleksas, valdomas keleto žmonių, užsilikuių Lietuvoje nuo okupacijos laikų. Paklauskime dar kartą A.Kubiliaus, A.Sekmoko ir kitų atominės energetikos Lietuvoje entuziastų. Ar tikrai norime dabar pradėti tai, ką jau baigia daryti labiausiai išsivysčiusi, ekonomiškai stambiausia ir sėkmingiausia valstybė mūsų kaimynystėje, Vokietija?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių