Prezidentė: Lietuvai dar reikės milijardų IAE uždaryti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad Lietuvai jau dabar reikia pradėti ruoštis deryboms dėl papildomų europietiškų milijardų Ignalinos atominės elektrinės (IAE) visiems uždarymo darbams atlikti.

Ketvirtadienį valstybės vadovė žurnalistams priminė, kad kitąmet Europos Sąjungoje prasidės derybos dėl naujos finansinės perspektyvos, kuri prasidės 2014 metais. „Papildomos lėšos IAE uždarymui yra reikalingos, ypač turint galvoje artėjančią kitą finansinę perspektyvą. Todėl Lietuvoje reikia ruoštis toms deryboms. Lietuvai reikia turėti konkrečius projektus, kuriuos reikės papildomai finansuoti iš ES lėšų“, - pabrėžė Prezidentė.

Paskutinę 2009-ųjų dieną galutinai išjungtos IAE uždarymo darbai tęsis dar daugelį metų. 2007-2013 metų finansinėje perspektyvoje ES Lietuvai numatė kelis milijardus eurų, kurie turi būti skirti Ignalinos elektrinės uždarymui ir alternatyvių energetikos šaltinių sukūrimui.

Pasak D.Grybauskaitės, jėgainės uždarymui pasiruošta blogai. „Matyt, buvo kažkokių interesų anksčiau nepadaryti visko, ką reikėjo. Bet tai, kad dabartinė Vyriausybė nuo šio sausio įdiegė bent dalinę elektros energijos rinką, yra labai gerai. Priminsiu, kad Lietuva ir Baltijos valstybių paskutinė įdiegia rinkos sąlygas elektros energijos srityje. Geriau vėliau negu niekad, todėl džiaugiuosi“, - teigė ji.

„Manau, kad tai yra vienintelė galimybė Lietuvai pagaliau per dvidešimt metų pradėti galvoti realią apie konkurenciją energetinėje rinkoje, apie visišką rinkos įkūrimą, ką mes pradėjome sausio mėnesį, apie tai, kad mūsų gyventojai, tiek buitiniai, tiek pramoniniai turėtų pasirinkimą ir kad kainos būtų rinkos, o ne monopolistinės, kaip buvo per visus dvidešimt metų“, - pridūrė D.Grybauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių