Prezidentė: ekonomikos pakilimą gyventojai turėtų pajusti 2011 m.

Kitąmet tęsis Lietuvos ekonomikos stabilizavimosi procesas, o realų ekonomikos pakilimą gyventojai turėtų pajusti 2011 metais, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Interviu BNS šalies vadovė pabrėžė, kad laikinas socialinių išmokų mažinimas buvo būtinas, o nuo gyventojų susitelkimo ir solidarumo priklausys, kaip greitai praeis sudėtingas laikotarpis.

"Šiuo metu mes jau kai kur juntame ekonominę stabilizaciją, kuri tęsis ir pirmoje ateinančių metų pusėje. Realų ekonomikos pakilimą gyventojai turėtų pajausti 2011 metais", - sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, 2011-ųjų pradžioje atsigavimo ženklų leidžia tikėtis gerėjanti situacija pagrindinėse eksporto rinkose, besistabilizuojančios šalies apdirbamosios pramonės produkcijos apimtys, nustojusios kristi mažmeninės prekybos apimtys.

Prezidentė, pabrėžusi, kad socialinių išmokų mažinimas yra nulemtas būtinybės, paragino gyventojus nepasiduoti provokacijoms ir susitelkti sudėtingu laikotarpiu.

"Labai linkiu visiems mums suprasti tik viena: bet kokie neramumai yra neramumai prieš save pačius, bet kokia įtampa - įtampa, griaunanti valstybės gerbūvį ir pamatus. Todėl kviečiu visus kalbėti, tartis ir elgtis atsakingai, nepasiduoti bet kokioms provokacijoms, kurios galėtų trukdyti valstybei kopti iš duobės ir griautų valstybės pamatus", - sakė D.Grybauskaitė.

"Socialinių išmokų mažinimas šiandien - tai sprendimas, nulemtas būtinybės, kurią padiktavo ekonominė visos valstybės situacija. Prieš jį priimant, buvo daug svarstyta, išsakyta daug nuomonių, ieškota geriausio ir mažiausiai skausmingo kelio. Ypač atsižvelgta į labiausiai socialiai pažeidžiamus visuomenės narius - pensininkus, neįgaliuosius, motinas, auginančias vaikus", - teigė šalies vadovė ir priminė, kad išmokų mažinimas yra laikinas ir bus kompensuojamas.

D.Grybauskaitės teigimu, Lietuvos žmonės yra supratingi, tačiau jais sudėtingu metu bando pasinaudoti neatsakingi politikai ir visuomenės veikėjai.

"Mūsų šalies žmonės - kantrūs ir supratingi. O neatsakingi politikai ir visuomenės veikėjai visada pasinaudoja sudėtingomis valstybei situacijomis, bandydami priminti apie save. Atsakingi žmonės bando padėti rasti išeitis. Negalime šalies paversti asmeninių politinių ambicijų įkaite", - teigė prezidentė.

Ji, anksčiau šį mėnesį sakiusi, kad Lietuvą yra apėmęs ne tik ekonominis, bet ir dvasinis sunkmetis, tvirtino matanti pilietiškai nusiteikusių žmonių, kurie suteikia optimizmo.

"Šalyje labai daug ir pilietiškai nusiteikusių iniciatyvių ir kūrybiškų žmonių, norinčių ir galinčių padėti savo Tėvynei, tikinčių, kad sutelktai dirbdami, galime pasiekti permainų. Jie ir suteikia optimizmo, kad galime sukurti Lietuvą tokią, kokios norime. Jeigu susvetimėjimą ir abejingumą pamažu ims keisti supratimas ir noras padėti, įveiksime ir dvasinį sunkmetį", - sakė prezidentė D.Grybauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių