Prenumeratai pristatyti valstybė kitąmet ketina skirti 4 mln. litų

Vyriausybė tvirtina sutinkanti spaudos prenumeratos pristatymo išlaidas kitąmet padidinti keturis kartus.

Klausimą pristatė susisiekimo ministras

Pirmadienį Vyriausybės pasitarime svarstytas klausimas „Dėl 2011 metais planuojamų periodinių leidinių prenumeratos pristatymo įkainių ir problemų sprendimo būdų“.

Klausimą pristatęs susisiekimo ministras Eligijus Masiulis portalui pranešė, kad nuspręsta po to, kai kitų metų biudžetas sugrįš į Vyriausybę, svarstyti galimybę gerokai padidinti asignavimus Spaudos rėmimo fondui, skirtus prenumeratos platinimui.

Pasak ministro, Vyriausybė pozityviai įvertino prieš beveik dvi savaites Seimo Biudžeto ir finansų komiteto patvirtintą sprendimą Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui skirtus asignavimus padidinti beveik 4 milijonais litų. 3 mln. iš jų būtų skirti kaip papildomos išlaidos kompensacijoms už gerokai pabrangusį periodinės spaudos prenumeratos pristatymą.

Biudžetas į Vyriausybę grįš antradienį

Vyriausybės parengtame ir Seimui pateiktame kitų metų biudžete tam buvo numatytas vos 1 mln. litų – tiek pat, kiek ir šiemet, nors prenumeratos pristatymas pabrango daugiau kaip dvigubai. Ypač smarkiai spaudos pristatymo tarifai pakilo kaimo vietovėse.

„Vyriausybė konstruktyviai pažvelgė į Seime gimusį siūlymą šias Spaudos rėmimo fondui skiriamas kompensacijas padidinti nuo 1 iki 4 mln. litų. Todėl, kai biudžeto projektas grįš į Vyriausybę persvarstymui, šią biudžeto eilutę ketinama atitinkamai pakoreguoti“, - sakė E.Masiulis.

2011 metų biudžetas į Vyriausybę grįš antradienį, po Seimo plenariniame posėdyje rengiamo pirmojo projekto svarstymo.

Taip pat sutarta šį klausimą kuruoti perduoti Kultūros ministerijai.

Tvarka pakeista, pinigai nenumatyti

Jau skelbta, kad valstybei priklausanti bendrovė „Lietuvos paštas“ šiemet smarkiai padidino laikraščių pristatymo įkainius. Tai sukėlė netgi dalies Seimo narių susirūpinimą. Ministras E.Masiulis viešai pažadėjo imtis šios problemos sprendimo, nors ir atkreipė dėmesį, kad spaudos platinimas „Lietuvos paštui“ yra nuostolingas.

Vėliau paskelbta, kad „Lietuvos paštas“ nemažins savo įkainių, kadangi ši įmonė, nors ir yra valstybinė, dirba komerciniais pagrindais ir turi būti pelninga.

Primenama, kad yra pasikeitusi prenumeratos pristatymo finansavimo tvarka. „Jeigu anksčiau „Lietuvos paštas“ gaudavo subsidiją iš valstybės biudžeto už šią nuostolingą funkciją, tai dabar Spaudos rėmimo fondas kasmet turės numatyti tam tikrą sumą lėšų tiesiogiai regioniniams laikraščiams remti, kad jie galėtų padengti savo dalį išlaidų, mokėdami paštui už prenumeratos pristatymą“, - kalbėjo susisiekimo ministras.

Tačiau, nors prenumeratos finansavimo tvarka pakito, nebuvo žengtas kitas žingsnis – skirti pakankamai lėšų Spaudos rėmimo fondui.

Lašas jūroje!“

Pasak Lietuvos periodinės spaudos leidėjų asociacijos prezidento Rimanto Šukio, Seimą pasiekusiame kitų metų biudžeto projekte numatytas planas per Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą paskirstyti tik 1 mln. litų visų periodinės spaudos leidėjų prenumeratos išlaidoms padengti „yra tik lašas jūroje!“. Jo skaičiavimu, leidėjai dėl padidėjusių „Lietuvos pašto“ įkainių turės „kažkur surasti mažiausiai 5-8 mln. litų, kas šiais neįtikėtinai sudėtingais tiek visai ekonomikai, tiek ir spausdintam žodžiui laikais yra visiškai nepakeliama našta daugumai leidėjų“.

R.Šukys atkreipė dėmesį, kad jau dabar dauguma regioninių spaudos leidinių vos suduria galą su galais dėl smarkiai sumažėjusių reklamos ir pardavimų apimčių: „Naujo milijoninio smūgio neatlaikys absoliuti dauguma leidėjų ir spauda regionuose tiesiog numirs“.

Tai, kad prenumeratai pristatyti ketinama skirti 3 mln. litų daugiau, pasak R.Šukio, „būtų šioks toks palengvinimas leidėjams, tačiau problemos tikrai neišspręstų, nes dar panašią sumą leidėjai turėtų surasti patys“.

Kitą vertus, kol kas nėra jokių garantijų, kad Seimas pritars pateiktiems pasiūlymams didinti asignavimus, remiant vietinę spaudą.

Latviai skiria kur kas daugiau

Pagal šį rugsėjį pataisytą Visuomenės informavimo įstatymą, „valstybės finansinė parama leidėjams nuo šiol skiriama kompensuojant iki 30 procentų jų patiriamų laikraščių ir žurnalų pristatymo prenumeratoriams kaimo gyvenamosiose vietovėse išlaidų“.

R.Šukys tvirtino, kad priimti pakeitimai nėra teisingi. „Jie be kita ko numato, kad kompensacija turi būti lėidėjams paskirstyta konkurso tvarka. Bet koks čia gali būti konkursas? Kompensacijos turi atitekti redakcijoms pagal jų leidinių tiražą ir prenumeratorių skaičių, o ne pagal kažkokius kitokius kriterijus, kuriuos galima nustatyti konkurso tvarka. Todėl reikia skubiai keisti įstatymą“, - sakė Periodinės spaudos leidėjų asociacijos prezidentas.

Jis atkreipė dėmesį, kad kur kas smarkiau nuo pasaulinės recesijos nukentėjusioje kaimyninėje Latvijoje spaudai remti kasmet skiriama po maždaug 4 mln. latų (apie 20 mln. litų), tai yra keliskart daugiau valstybės biudžeto lėšų, nei Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių