Premjeras: „Snoras“ perimtas siekiant apsaugoti banko indėlininkus

Komercinis bankas „Snoras“ buvo perimtas valstybės žinion siekiant mažiausiomis biudžeto sąnaudomis apsaugoti banko indėlininkus ir visą šalies bankų sistemą, sako premjeras.

Pasak Andriaus Kubiliaus, tam pasitarnaus ir Seime svarstomos įstatymo pataisos, kurios leis išskaidyti banką.

„Perėmimu valstybės žinion siekiama kuo greičiau pertvarkyti banką - į taip vadinamą gerą banką bus perkelti indėliai ir geri aktyvai, ir tokiu būdu būtų sudaryta galimybė minimaliom mokesčių mokėtojų lėšų sąnaudom apsaugoti ir apdraustus indėlius ir indėlininkus, ir apsaugoti visą bankų sistemą“, - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė premjeras.

Premjeras sakė iš Seimo besitikintis, kad šis nedels priimti pateiktų pataisų.
„Lietuvos bankas veikė ryžtingai, Vyriausybė veikė ryžtingai, ir, tikiuosi, kad Seimas tokiom ekstraordinarinėm aplinkybėm irgi veiks ryžtingai“, - sakė A.Kubilius.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį Seimui pristatė šešių įstatymų pataisų projektus, tvirtindama, kad banko nacionalizavimas leistų labiau nei jo likvidavimas dėl bankroto apsaugoti banko indėlininkus, kartu patiriant mažesnes išlaidas.

Pataisomis siūloma keisti Bankų, Administracinių bylų teisenos, Finansinio tvarumo, Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymus bei Civilinio proceso bei Civilinį kodeksus.

Visoms pataisoms po pateikimo Seimas pritarė beveik vienbalsiai, dabar jas analizuos parlamentiniai komitetai - pataisos bus priimamos ypatingos skubos tvarka. Įstatymus Seimas turėtų toliau svarstyti priimti ketvirtadienį po pietų ir priimti pavakary.

Siūlomos pataisos reglamentuoja papildomą banko problemų sprendimo būdą – jo turto, teisių, sandorių ir įsipareigojimų perdavimą kitam bankui. Pakeitimai nustato aplinkybes, kada gali būti taikomas probleminio banko išskaidymo būdas.  
Pataisomis siūloma banko dalį turto, teisių ir įsipareigojimų perduoti kitam privataus kapitalo ar valstybės bankui, kuris nustotų veikti, ardavus probleminio banko akcijas ir turtą, o įsipareigojimus perleidus kitiems bankams.


Šiame straipsnyje: Snoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių