Premjeras: nematau pagrindo investuotojo į naują AE paieškas lyginti su „Williams“ (papildytas)

Premjeras Andrius Kubilius teigia nematantis jokio pagrindo investuotojo į Visagino atominę elektrinę paieškas lyginti su buvusios Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos pardavimo JAV kompanijai "Williams International" istorija ir sako, jog bus stengiamasi išvengti tokių negerų patirčių.

"Ne, tikrai nematau jokio pagrindo (lyginti su "Williams" - BNS)", - Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Kubilius.
Jis neatskleidė, ar investuotojas į atominę elektrinę bus iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

"Iš tikrųjų vyksta tiesioginės derybos su potencialiais strateginiais investuotojais, ir aš tikiu, kad jų susidomėjimas Visagino atominės elektrinės projektu iš tikrųjų bus racionalus, efektyvus ir tada, kaip ir numatyta, mes sužinosime, kas tikrai realiai norėtų dalyvauti šio svarbaus projekto tolesniame plėtojime ir tikrai nesiimu dabar spėlioti ir aiškintis, kas gali būti tie strateginiai investuotojai", - teigė A.Kubilius.

Premjeras taip pat sakė, jog bus stengiamasi, kad šį kartą negerų patirčių būtų išvengta.
"Be abejo, kad projektas yra labai svarbus, labai didelis, sudėtingas, todėl visos derybos vyksta ir vyks labai kruopščiai ir tikrai turime patirties ir geros, ir ne tokios geros ir stengsimės išvengti tų negerų patirčių, kurias ir prezidentė minėjo, kad šis svarbus ne tik mums, bet ir visam regionui ir drįsčiau pasakyti, susilaukiantis tikrai didelio dėmesio ir iš visos Europos Sąjungos projektas, kad jis būtų sėkmingai realizuotas", - sakė A.Kubilius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pareiškė nenorinti, kad pritraukiant strateginį investuotoją Visagino atominės elektrinės (AE) statybai pasikartotų tuometinės Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos pardavimo JAV kompanijai "Williams" istorija 1999 metais. Sandoris buvo vertinamas kaip ypač nepalankus Lietuvai, nes valstybė iš jo negavo pinigų, o tik didelius įsipareigojimus, kurių dalis dar galioja iki 2025 metų.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas šiomis dienomis JAV susitiko su potencialiais investuotojais į naują atominę elektrinę Visagine. A.Kubilius anksčiau teigė, kad realūs naujos atominės elektrinės statybos darbai turi prasidėti 2014 metais, o 2020 metais jėgainė jau galėtų gaminti elektrą, o investuotojas į atominę elektrinę paaiškės netrukus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių