Premjeras: naujame ES biudžete Lietuvai ypač svarbi parama IAE uždarytui

Naujame Europos Sąjungos (ES) biudžete Lietuvai ypač svarbu užsitikrinti paramą Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui, pirmadienį sakė premjeras Andrius Kubilius.

Vyriausybės vadovo teigimu, naujoje finansinėje perspektyvoje, kuri prasidės 2014 metais, Lietuva nemato būtinybės radikaliai pertvarkyti biudžeto formavimo principų.

"Mums labai svarbu parama energetikos projektams ir tokiems svarbiems projektams kaip IAE uždarymas. Noriu priminti, kad IAE uždarymo projektas sutartas Lietuvai stojant į ES rėmėsi abiejų pusių įsipareigojimais. Lietuva priėmė įsipareigojimą uždaryti IAE, nors manėme, kad ji veikia pakankamai saugiai. ES priėmė įsipareigojimą prisidėti ženkliai prie uždarymo finansavimo. Šioje vietoje yra pamatiniai įsipareigojimai, tai nėra dalykai, kuriuos būtų galima keisti kas keleri metai", - žurnalistams sakė A.Kubilius.

Premjeras atkreipė dėmesį, kad ES valstybės laikosi labai skirtingų požiūrių: "Vienos šalys galvoja, kad bendrą biudžetą ES reikėtų mažinti, kai kurios šalys galvoja, kad reikia mažinti paramą žemės ūkiui, kuris sudaro apie pusę ES biudžeto išlaidų".

"Mes galvojame, kad kažkokių radikalių pertvarkų gal ir nereikėtų pačiuose biudžeto principuose. Parama žemės ūkiui svarbi ir reikalinga, kaip ir parama ekonomikų modernizavimui yra svarbi ir reikalinga", - kalbėjo premjeras.

Europos Komisija preliminarų biudžeto planą turėtų pristatyti mėnesio pabaigoje. Europarlamentarai yra linkę, kad 2014-2020 metais ES biudžetas būtų didesnis nei 2007-2013 metais, tačiau kai kurios valstybės narės tam priešinasi ir siūlosi nedidinti išlaidų. Be to, kaip įprasta, daug diskusijų kelia, ar nereikėtų peržiūrėti milžiniškų išlaidų žemės ūkiui.


Šiame straipsnyje: IAEES biudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

K.M.

K.M. portretas
Bent pavadinime klaida ištaisytumet...

666

666 portretas
vagims svarbi

jo

jo portretas
ir ypac vadovu atlyginimu kelimui kuris truks iki nauju seimo rinkimu,o po to sie specialistai eis sieno rauti
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių