Premjeras: Lietuva eurą įsivesti galėtų 2014 m.

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad Vyriausybė imasi veiksmų, jog Lietuva eurą įsivestų, kaip dabar prognozuojama, 2014 m.

„Jau per 2009 metais parodėme, kad galime suvaldyti valstybės finansus. Galime ir labai sudėtingomis aplinkybėmis, ekonomikai krentant į gilią recesijos duobę, užtikrinti šalies finansų stabilumą“, - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė Premjeras.

„Tą pasiekėme vienu būdu, t. y., kontroliuodami, kad deficitas neišaugtų iki netoleruotinų ribų. Per praeitus metus deficitą mažinome beveik 9 proc.“, - sakė A. Kubilius.

Pasak jo, valdančioji koalicija sugeba priimti reikalingus, nors kartais ir nepopuliarius, sprendimus, todėl politinės valios euro įvedimui užteks.

Esą Vyriausybė jau dabar pradeda įgyvendinti visą eilę struktūrinių reformų, kurios turėtų duoti reikalingus rezultatus.

Pasak Premjero, euro įvedimui neturėtų sutrukdyti nei pernai paimtų paskolų palūkanos, nei žadamos išmokėti sumažintos pensijos.

Įsivesti eurą Lietuva planavo 2011 metais. Visgi, pasak finansų ministrės Ingridos Šimonytės, iki šio termino Lietuva nesugebės sumažinti biudžeto deficito.

„Formaliai buvo idėja, kad 2011 metais mes galėsime sumažinti biudžeto deficitą. Tačiau aš nemanau, kad tai įgyvendinama“, - žurnalistams yra sakiusi I. Šimonytė. 

EK prognozuoja, kad Lietuvos biudžeto deficitas šiais metais padidės iki 9,8 proc. BVP, o 2011 metais sieks 9,7 proc.

„Nuo 2013 metų jau realu kalbėti apie euro įvedimą. 2013-ieji metai yra labai ambicingas tikslas“, - teigė Lietuvos finansų ministrė.


Šiame straipsnyje: euraseuro įvedimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių