Premjeras: keturių dienų darbo savaitė leistų darbo užmokesčio fondą sumažinti 20 proc.

Premjeras Andrius Kubilius teigia, jog įvedus keturių dienų darbo savaitę, viešojo sektoriaus darbo užmokesčio fondą būtų galima mažinti ne 10 proc., o 20 procentų.

„Siūlymas viešajam sektoriui taikyti keturių dienų darbo savaitę reikštų, kad darbo užmokesčio fondus galima būtų mažinti ne 10 procentų, o 20 procentų. Bet aš nežinau, ar tikrai visą krizės naštą turime užkrauti tik ant viešojo sektoriaus, valstybės tarnybos ir viešojo administravimo. Nežinau, ar iš tikrųjų tai būtų galima taikyti, sakykime, biudžetiniam sektoriui - mokytojams ar gydytojams", - trečiadienį po pasitarimo su valdančiosios koalicijos partneriais žurnalistams sakė A.Kubilius.

Jo teigimu, siūlymas įstaigoms laisviau spręsti, kiek dienų dirbti, yra "neblogas", tačiau keturių dienų darbo savaitė prilygtų dviem mėnesiams nemokamų atostogų per metus.

"DnB Nord" banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis antradienį teigė, jog nebūtinai reikia mažinti algas ar atleist žmones - pakaktų įteisinti nevisą darbo savaitę. Jo manymu, tokį sprendimą reikia priimti jau labai greitai.

Tokiai nuomonei pritarė ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Tuo tarpu didžiausia opozicinė socialdemokratų frakcija nelinkusi vienareikšmiškai paremti siūlymo sunkmečiu darbo savaitę sutrumpinti iki keturių dienų ir, blogiausiu atveju, siūlo trumpinti darbo dieną.

Viešojo sektoriaus, įskaitant ir valstybės tarnybą, darbo užmokesčio fondą 2010 metais planuojama mažinti 10 proc., arba 826 mln. litų, palyginti su pirminiu planu, kai darbo užmokestis buvo išlaikomas dabartinio lygio.


Šiame straipsnyje: darbo savaitėkubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių