Premjeras: jau netrukus paaiškės investuotojas į atominę elektrinę (atnaujinta)

Premjeras teigia tikintis, jog jau netrukus paaiškės investuotojas į atominę elektrinę. Tačiau Andrius Kubilius teigia dar negalįs atskleisti investuotojo, nes šiuo metu vyksta konfidencialios derybos.

"Tiesioginės derybos su potencialiais investuotojais vyksta, mano žiniomis, tikrai sėkmingai, ir netrukus, tikiu, kad sužinosime, kas jie bus", - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė A.Kubilius.

Premjeras kalbėjo, jog konkretūs statybos darbai, planuojama, prasidės tik 2014 metais, tačiau jau vyksta intensyvūs pasirengimo darbai.

"Ir techninių projektų rengimas, ir aikštelės parengimas darbams vyks iki to laiko labai intensyviai", - kalbėjo A.Kubilius.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas antradienį JAV pristato naujos atominės elektrinės ir suskystintų gamtinių dujų terminalo projektus. Tikėtina, kad ministras susitinka ir su potencialiais investuotojais į naująją atominę elektrinę. Kartu su energetikos ministru į JAV išvyko ir Visagino atominės elektrinės generalinis direktorius Šarūnas Vasiliauskas.

Skelbta, kad Visagino atominės elektrinės projektu domisi JAV branduolinių įrenginių gamybos ir kuro tiekimo bendrovė "Westinghouse". Pasak spaudos, bendrovė jau šią vasarą tikisi pasirašyti susitarimą su Lietuva. Lenkijos laikraščio "Gazeta Wyborcza" teigimu, "Westinghouse" neketina užlopyti spragos, kurią paliko iš derybų pasitraukusi korėjiečių bendrovė "Kepco" - amerikiečiai esą teigia norintys būti tik technologijos tiekėjai, o ne pagrindiniai projekto partneriai, kurie savo lėšas investuotų į elektrinės statybas, o vėliau užsiimtų elektros prekyba.
"Westinghouse" vadovas Europai, Artimiesiems Rytams ir Afrikai Andersas Jacksonas Lenkijos naujienų agentūrai PAP anksčiau elektrinės statybą pavadino "labai įdomiu" amerikiečių koncernui ir sakė, jog "Westinghouse" su Lietuva dar iki liepos pabaigos tikisi "šį tą pasirašyti".

Kai kurie ekspoertai sako, kad po avarijos Fukušimoje pasaulyje daugėjant atominės energetikos priešininkų ir kai kurioms valstybėms pristabdant atominės energetikos plėtrą, atsirado investuotojų, norinčių statyti branduolinę jėgainę Lietuvoje, todėl, pasak šaltinių, "jau yra su kuo kalbėtis", o tokių partnerių yra 2-3.
Šių metų pradžioje A.Sekmokas pasirašė įsakymą, pagal kurį derybos turi būti baigtos per pusmetį - vėliausiai iki liepos 13-osios.

Penktadienį Visagine lankęsis premjeras Andrius Kubilius pareiškė, jog 2020 metais naujoji jėgainė jau galėtų gaminti elektrą. Pasak A.Kubiliaus, dabar kalbama apie vieną reaktorių, kurio galia galėtų būti 1700 megavatų (MW). "Westinghouse" siūlo reaktorius "AP 1000", kurių vieno galia siekia apie 1154 MW.
Lietuva tikisi rasti strateginį investuotoją į naują 10-17 mlrd. litų vertės jėgainę, kurią iki 2020 metų ji tikisi pastatyti kartu su Latvija, Estija ir Lenkija. Pernai skelbtas konkursas žlugo, kai jame dalyvavusi Pietų Korėjos bendrovė "Kepco" netikėtai atsiėmė savo pasiūlymą, o dabar investuotojo ieškoma tiesioginėmis derybomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

europietis

europietis portretas
Buvo Lietuvoje Wiljamsas ir LEO,kas sekantis?Ateis pinigai is sventos,barbariskai uzkariautos zemes ir nubasins Lietuvele.

wes

wes portretas
Vėl bus amerikiečiai ir jie investuos mūsų pinigus... savų nekiš.

tai

tai portretas
Tai konserwams net konkurso skelbti nebūtina? Keista , keista... Matyt jankiai nebeturi kur dėti savo "patikimas " jėgaines ,tai Qbilistane statys reaktorių fokušima-mat2.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių