Premjeras: eurą reikia įsivesti kuo greičiau

Premjeras Algirdas  Butkevičius žada bandyti įtikinti visuomenę, kad Lietuvai reikia „kuo greičiau“ įsivesti eurą.

Antradienį paskelbtame interviu ministras pirmininkas teigė, kad litui esant susietam su euru, „de facto jau turime“ bendrą Europos Sąjungos (ES) valiutą.

„Manau, kad bus atliktas didelis viešinimo darbas. De facto jau turime eurą, nesuprantu, kodėl reikėtų tam priešintis“, - dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė premjeras.

Pasak A. Butkevičiaus, svarstant dėl euro, svarbu atsižvelgti į tai, jog šia valiuta paimta daug paskolų, kainuoja valiutos keitimas. Be to, anot premjero, esant eurui atpigs paskolos.

„Pateiksiu kelis paprastus argumentus, kodėl euras mums naudingas. Šiuo metu paskolos eurais sudaro 70 proc. visų išduotų paskolų. Antra, kasmet keisdami litus į eurus prarandame maždaug 100-120 mln. litų. Trečia, įsivedus eurą, ir valstybė, ir žmonės galės skolintis mažesnėmis palūkanomis“, - teigė premjeras.

„Turime valiutos valdybos modelį, kai Lietuvos bankas neturi jokios galios ir negali daryti įtakos makroekonomikos procesams. Siūlyčiau žmonėms suprasti, kad reikia kuo greičiau įsivesti eurą“, - kalbėjo ministras pirmininkas.

Nuomonių apklausos rodo, kad Lietuvoje eurų priešininkų yra šiek tiek daugiau nei rėmėjų. Kritikai atkreipia dėmesį, kad įstojus į euro zoną, Lietuvai tektų papildomai prisidėti prie joje veikiančių stabilumo mechanizmų, be to, yra manančių, kad reikia pirmiau įsitikinti, ar euro zonai pavyks išbristi iš krizės. Visuomenėje taip pat yra baimių dėl galimo kainų kilimo.

Lietuvos vyriausybė eurą siekia įsivesti 2015 metais. Ekonomistų teigimu, yra pavojus, kad Lietuvai tai gali nepavykti dėl per didelės infliacijos.


Šiame straipsnyje: euraspremjeraseuro zona

NAUJAUSI KOMENTARAI

tai tiesa

tai tiesa portretas
Premjeras prastas ekonomistas, jeigu taip sako.Jokiu budu negalima ivesti kuo greiciau eura,bus katasrofa.Faktiskai ,gal ir gerai sali pastumeti i tokias aplinkybes kaip Graikija ir kitas salis ,kuriose neramumai, ir t.t... .Matomai jau protas nenesa ,ka daryti su Lietuvoje esama padetimi.Faktiskai jau bankrutuoja ,bankai likviduojami,apiplesiami,nes jie jau neturi is ko skolinti valstybei.

TAIGI

TAIGI portretas
Butkevičius blaškosi kaip pašautas paukštelis.Daugiau šneka negu ką nors daro.Kubilius atlaikė krizę, o Butkevičius įvarys atgal į duobę.

Algis

Algis portretas
dar mazai praskolinot viska tai reik daugiau itikint apmeluot gal gana isgamos
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių