Premjeras: derybos dėl ES lėšų skyrimo bus kompleksinės

Reikalavimų skirti pakankamai lėšų Ignalinos jėgainės uždarymui premjeras neišskiria iš bendro derybų dėl būsimos ES finansinės perspektyvos konteksto.

Pirmadienį Vyriausybės pasitarime svarstytos Lietuvos pozicijos artėjant deryboms Europos Sąjungoje dėl 2014-2020 metų finansinės perspektyvos.

Bene daugiausiai problemų Lietuvai kyla dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo pakankamo finansavimo, mat šių metų birželį Europos Komisijos paskelbtose preliminariuose perspektyvos rodikliuose šiam tikslui numatyta maždaug perpus mažiau pinigų, nei reikalauja oficialusis Vilnius.

„Vyriausybėje aptarėme, dėl ko ir kaip esame pasiruošę derėtis. Tai ir sanglaudos, ir regioninės politikos finansavimas, ir tiesioginės išmokos žemdirbiams, ir lėšos infrastruktūrinėms jungtims“, - vardijo premjeras Andrius Kubilius.

„Aptarėme ir mūsų pozicijas dėl IAE finansavimo“, - pridūrė jis.

A.Kubilius pabrėžė, kad derybos dėl to, kiek 2014-2020 metais Lietuva gaus lėšų iš europietiškų fondų bus kompleksinės, todėl atskirai dėl IAE uždarymo finansavimo deramasi nebus.

„Noriu priminti, kad šios derybos yra kompleksinės, kokiu nors vienu klausimu jos atskirai tikrai nevyks“, - sakė premjeras.

Vyriausybės vadovas anksčiau reiškė viltį, kad Lietuvai pavyks derybų su ES institucijomis metu gauti kur kas didesnį finansavimą ne tik IAE uždarymo darbams, bet ir tiesioginėms išmokoms žemės ūkiui bei regioninei ir sanglaudos politikai įgyvendinti.

Lietuva skaičiuoja, kad iš ES fondų 2014-2020 metais IAE uždarymui reikėtų apie 770 mln. eurų. Tačiau preliminariai Europos Komisija paskelbė, jog Lietuvai kartu su savo atomines elektrines uždarančiomis Bulgarija ir Slovakija per laikotarpį iki 2020 metų numatoma skirti tik 500 mln. eurų.

Iki lapkričio pabaigos Europos Komisija turėtų paskelbti patikslintus duomenis, kiek europietiškuose fonduose galėtų būti numatyta lėšų IAE uždarymui 2014-2020 metų laikotarpiu.


Šiame straipsnyje: ES paramaES lėšos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių