Premjeras: biudžetą keisime, jeigu matysime, kad nepavyksta jo vykdyti

Premjeras Andrius Kubilius tvirtina, kad Vyriausybė pasiryžusi kitų metų viduryje inicijuoti išlaidų karpymą, jeigu matys, kad biudžetas nėra vykdomas.

Ketvirtadienį neeiliniame posėdyje Vyriausybė turėtų patvirtinti 2011 metų nacionalinio, "Sodros" ir Sveikatos fondo biudžetų projektus. Jie bus teikiami Seimui priimti.

Numatyta, kad nacionalinio biudžeto pajamos su Europos Sąjungos parama sieks 27 milijardus litų, išlaidos - daugiau kaip 29 mlrd. litų. Bendras nacionalinio, "Sodros" ir visų kitų valstybės fondų biudžeto deficitas turėtų siekti 5,8 procento bendrojo vidaus produkto (BVP).

"Biudžetas išlieka taupus. Didžiausios išlaidos kitais metais numatomos socialinei sričiai, švietimui, sveikatos apsaugai, viešąjam saugumui užtikrinti", - trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo, kuriame kalbėta apie kitų metų biudžeto projektą, sakė premjeras. Jis pridūrė, kad paminėtoms sritims paprastai kasmet tenka liūto dalis visų biudžeto išlaidų.

A.Kubilius pasidžiaugė, kad pavyko pasiekti biudžeto deficito sumažinimo iki 5,8 proc. BVP, kaip Vyriausybė ir buvo žadėjusi kiek anksčiau. "Sieksime užsibrėžto tikslo neleisti gyventi su per dideliu deficitu. 5,8 proc. kitąmet, 3 proc. - 2012 metais. Tai darome tam, kad galėtume sureguliuoti išlaidas, skirtas skolos aptarnavimui", - kalbėjo ministras pirmininkas.

Jis sutiko su Finansų ministerijos pasiūlymu kitais metais siekti iš šešėlinės ekonomikos ištraukti ne mažiau kaip 1 mlrd. litų. "Tai darysime efektyviomis priemonėmis - kova su kontrabanda, nelegaliu darbu, apskritai su šešėline ekonomika", - sakė A.Kubilius.

Tikimasi, kad daugiau lėšų į biudžetą suplauks iš atsigaunančios po krizės ekonomikos, taip pat iš efektyvesnio valstybės turto valdymo ir racionalesnio turimų lėšų panaudojimo.

Tačiau premjeras pripažino, kad gali nepavykti pasiekti ambicingų tikslų. Tuomet biudžetas kitų metų viduryje būtų koreguojamas, mažinant išlaidas. "Jeigu nepavyktų siekti užsibrėžtų tikslų, tuomet metų viduryje grįšim mažinti biudžeto išlaidas ir taip užtikrinti nustatytą biudžeto deficitą", - kalbėjo A.Kubilius.


Šiame straipsnyje: Andrius Kubiliusbiudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių