Premjeras: aiškinsis VAE uždarymo projektus

Naujasis premjeras socialdemokratų partijos vadovas Algirdas Butkevičius žada aiškintis susidariusią situaciją, vykdant Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo projektus.

BNS paprašytas pakomentuoti Europos donorų sprendimą laikinai sustabdyti finansavimą didžiausiam IAE uždarymo projektui - panaudoto branduolinio kuro saugyklai, A.Butkevičius sakė, jog IAE uždarymo projektus įgyvendinančios Rusijos kapitalo Vokietijos įmonės „Nukem“ partnerė GNS turės įrodyti, jog jos siūlomi konteineriai yra tinkami naudoti.

„Su energetikos ministru jau penktadienį kalbėjau, kad jis susirinktų medžiagą ir paruoštų pilną informaciją, gal organizuotų net Vyriausybės lygyje pasitarimą. Aš ir pats savo akimis norėčiau pamatyti, kas yra padaryta“, - žurnalistams šeštadienį sakė A.Butkevičius.

Anot jo, kol GNS nepateiks dokumentų, įrodančių, kad konteineriai yra saugūs, su šia bendrove negali būti jokių atsiskaitymų.

„Yra du keliai - vienas kelias, jeigu išsiaiškinus, kad tie konteineriai yra nesertefikuoti, aš manau, jokiu būdu negali būti mokėjimų, nors ten dalis jau apmokėta, čia buvo padaryta klaida. Aišku, tada jeigu ta kompanija nepateikia dokumentų, įrodančių konteinerių kokybę ir tinkamumą, tai su ta kompanija turėtų būti arba nutraukiama sutartis, arba jeigu jie ištaiso defektus ir pagrindžia, kad jie yra teisūs, tai vis dėlto turi būti aiškus priemonių planas, kaip toliau elgtis“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB), palaikomas tarptautinio IAE eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo donorų, ketvirtadienį nusprendė sustabdyti vieno Ignalinos AE uždarymo projekto finansavimą.

Projektas apima laikinos panaudoto branduolinio kuro saugyklos statybą ir saugojimo konteinerių, kurie bus panaudoti dviejų reaktorių kurui, tiekimą.

Šis sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į tai, kad IAE operatorė ir projektą įgyvendinantis Vokietijos įmonių „Nukem“ ir GNS konsorciumas iki šiol nesugebėjo išspręsti jau ilgiau kaip dvejus metus trunkantį ginčą dėl konkretaus projekto įgyvendinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
asilėliai, VAE dar nepastatyta, tai negali būti ir uždaryta ;D

ar

ar portretas
po sekmadienio jis bus dar premjieras ............korektūros klaida

Balys

Balys portretas
Primityvu ir kvaila. Sertifikatai arba yra, arba jų nėra. Nereikia jokių vyriausybės posėdžių, p Butkevičiau, reikia tik pasižiūrėti į lydraščius. O pas mus tas šurmulys jau trunka daug mėnesių.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių