Prekybos centrai Lenkijoje dar sulaukia pirkėjų iš Lietuvos

Sparčiai kylantis zloto kursas tik vos vos apmažino Lenkijoje apsiperkančių Lietuvos gyventojų gretas. Tenykščiuose prekybos centruose ir turguose lietuviai, kaip ir anksčiau, perka maistą, kitas prekes ir sako ketinantys tai daryti ir toliau. Tuo metu Lietuvos prekybininkai pastebi, kad pirkėjai grįžta į vietos parduotuves.

Per metus zlotas lito atžvilgiu sustiprėjo daugiau nei 10 procentų. Šiuo metu vienas zlotas vertas 89 centų.

Nors degalų pirkti Lenkijoje jau neapsimoka, prie didžiųjų Suvalkų prekybos centrų lietuvių automobilių netrūksta. Žmonės sako,

kad net ir susilyginus zlotui su litu, pirkti čia vis tiek apsimokės, bent jau kiaulieną, vištieną, kalakutieną.

„Čia maistas yra pigesnis. Netgi sudėjus visas išlaidas kelionės, vis tiek pigiau Lenkijoje apsipirkt“, – teigia kaimyninėje šalyje apsipirkinėjantis lietuvis.

Lietuvos prekybininkai pastebi, kad Lietuvos–Lenkijos pasienio regionų prekybos centruose pirkėjų šiek tiek pagausėjo.   Jeigu prieš metus lietuviai cukrų, miltus, makaronUs veždavosi iš Lenkijos, dabar, anot Lietuvos prekybininkų, dažniau perka Lietuvoje.

Ne itin aktyvią prekybą pasienio miesteliuose lemia kainų skirtumas ir pridėtinės vertės mokesčio lengvatos Lenkijoje bei pats mokestis.

„Lenkija, nors galima sakyti dabar mažesnis, bet išlieka konkurentas. Ir jeigu 2009 metų pradžioje beveik dėl Lenkijos įtakos mes fiksavom kažkur 5 proc. mažesnes apyvartas mūsų parduotuvėse, būtent Marijampolės regione, tai šiais metais, dėl tos pačios Lenkijos, mūsų apyvartos tame regione sumažėjo maždaug tiktai 1 proc.“, – teigia tinklo „Maxima LT“ atstovė spaudai Renata Saulytė.

Tačiau ne maistu prekiaujantys Suvalkų verslininkai pastebi, kad lietuvių bumas stipriai sumenkęs. Statybinių medžiagų pardavėjų teigimu, palyginti su pernai, lietuvių mažiau, bet jie visada labai vertinami.

„Lietuviai yra labai geri klientai, nes jie atvažiavę žino konkrečiai, ko ieško, žino spalvą, žino ko jie nori. Taip kad su juo pokalbis yra gana konkretus. Kada žiūrim pagal eksporto statistiką, tai eksportas sudaro apie 20 procentų apyvartos, bet tai yra bendras eksportas ir individualiems žmonėms, ir firmoms, kurios perka“, – kalbėjo Suvalkų bendrovės „Importex“ direktorius Piotras Czernelis.

Pirkėjai lietuviai skaičiuoja, kad, net ir sustiprėjus zlotui, ir ne tik maistą pirkti apsimoka.

„Statybinės medžiagos kai kurios irgi čia vos ne ant pusės pigiau nei Lietuvoje. Šiltinimo medžiagos, kas renovuoja pastatus, tiems daug labiau apsimoka“, – sakė Lenkijoje perkantis lietuvis.

Lenkijos verslininkai tikisi, kad, stiprėjant Lenkijos ekonomikai, ką prognozuoja ir Europos ekspertai, svečių iš Lietuvos vis dar bus.


Šiame straipsnyje: apsipirkimas lenkijoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių