Prekybos alkoholiu ribojimas noro išgerti nesumažins

Seimui priėmus įstatymo pataisą, draudžiančią prekiauti alkoholiu nuo 22 val. iki 8 val., trys ketvirtadaliai asmenų, perkančių alkoholį tokiu metu, bandytų jį įsigyti kitais būdais, rodo tyrimų bendrovės RAIT rugsėjo mėnesį atlikta apklausa.

Seimas planuoja svarstyti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas dėl alkoholio prekybos sugriežtinimo. Priėmus šias pataisas, būtų ribojama naktinė prekyba alkoholiu. Tačiau, kaip parodė atliktas tyrimas, didžioji po 22 val. alkoholį perkančių asmenų dalis jo neatsisakytų net ir sugriežtinus įstatymą.

Apklausos rezultatai rodo, kad 50 proc. apklaustųjų alkoholinių gėrimų įsigytų anksčiau, o dar 25 proc. ieškotų kitų būdų svaigalams gauti. Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdančiojo direktoriaus Mariaus Busilo įsitikinimu, suvaržius žmonių galimybes legaliai įsigyti alkoholinių gėrimų po 22 val., neabejotinai atsiras nemažai tų, kurie alkoholį bandys nusipirkti nelegaliose prekybos vietose.

„Būtina atsižvelgti į besikeičiančius žmonių gyvenimo įpročius. Vis daugiau jų į parduotuves vyksta vėlai vakare, todėl prekybos alkoholiu apribojimas sudarytų daug nepatogumų asmenims, nepiktnaudžiaujantiems alkoholiu", - tvirtina M.Busilas.

„Prekybos alkoholiu nuo 22 val. uždraudimas turėtų kritinę reikšmę rinkos persiskirstymui. Priėmus šias įstatymo pataisas, didėtų šešėlinės rinkos alkoholinių gėrimų pardavimų dalis. Viso to pasekmė - ne tik mažiau surinktų mokesčių į valstybės biudžetą, bet ir kriminogeninės padėties šalyje suprastėjimas", - sako asociacijos vykdantysis direktorius.

39 proc. apklaustųjų tvirtino, kad net ir pabranginus alkoholinius gėrimus trečdaliu, jie ir toliau pirktų alkoholio rūšį, kurią yra įpratę vartoti ir kad tai darytų toje pačioje prekybos vietoje. 27 proc. apklaustųjų tvirtino, kad pabrangus alkoholiniams gėrimams, juos pirktų toje pačioje vietoje, tačiau pigesnius. 9 proc. tikino, kad ieškotų, kur galima įsigyti alkoholio pigiau.

RAIT duomenimis, 86 proc. apklaustų 18-74 metų Lietuvos gyventojų perka alkoholį. Penktadalis šio amžiaus lietuvių perka alkoholį bent kartą per savaitę.


Šiame straipsnyje: prekybaalkoholisDraudimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių