Prekybininkų antkainių artimiausiu metu niekas neribos

Ketvirtadienį Seime svarstant Kainų įstatymo siūlymus riboti prekybininkų antkainius prireikė dviejų balsavimų. Po audringų diskusijų nuspręsta įstatymo projektą grąžinti tobulinti iniciatoriams.

Kilus ažiotažui dėl sparčiai augančių maisto produktų kainų, parlamentarai vėl į dienos šviesą ištraukė siūlymą riboti prekybininkų antkainius. "Tvarkos ir teisingumo" pratijos frakcija parengė Kainų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma antkainį didmeninėms prekybos įmonėms riboti iki 20 proc., o mažmeninėms - iki 25 proc. gamintojo kainos.

Išimtį siūloma taikomi tik smulkioms ir vidutinėms įmonėms, kurių apyvarta per metus neviršija 7 mln. litų.

Įstatymo pataisas pristatęs Valentinas Mazuronis akcentavo, kad reguliuoti antkainius yra būtina, nes prekyboje – itin menka konkurencija, kai keturi didieji prekybos centrai užima daugiau kaip 70 proc. vietos rinkos.

Be to, maisto produktais prekiaujančios įmonės turi atsisakyti visų kitų mokesčių, taikomų tiekėjams, pavyzdžiui, lentynų, įėjimo į prekybą mokesčių, išskyrus prekybos antkainį. Jis pripažino, kad nors kiti įstatymai draudžia prekybininkams imti papildomus mokesčius, realiai jie tebėra skaičiuojami.

Kilus diskusijoms, kad prekybos sektoriuje galima ir kitomis priemonėmis didinti konkurenciją, V.Mazuronis tvirtino, jog „sugrąžinti konkurenciją į normalias vėžes“ prireiks ne vienų metų ir greitai sumažinti produktų kainų nepavyks.

Prieš siūlymą reguliuoti antkainius stojo pats premjeras Andrius Kubilius, pažėręs priekaištų opozicijai.

„Rinkimai yra rinkimai, bet nepradėkime užsiiminėti niekais. Prabėgo treji metai , o opozicija nieko geriau nesugalvojo kaip reguliuoti kainas“, - sakė premjeras.

Vyriausybės galva pasigedo konkrečių skaičių, kiek sumažės kainos reguliuojant antkainius.

„Tai kiek sumažės kainų indeksas? Kur jūsų prognozė? Statistikos departamentas prognozuoja, kad kainų indeksas padidės 1 proc. O kiek, jūsų nuomone, sumažės? Jeigu siūloma reguliuoti prekybininkų veiklą, tai gal reikia įtraukti ir kitus dalyvius: ūkininkus, gamintojus? Kodėl Mazuronis į įstatymą neįrašo gamybininkų antkainių?“ – piktinosi A.Kubilius.

Įvykus balsavimui, paaiškėjo, kad iš 73 balsavusių parlamentarų 35 pasisakė už pataisas, prieš balsavo 9, susilakė 29. Kelių frakcijų prašymu dėl pataisų nuspręsta balsuoti dar kartą, mat esą kai kurie Seimo nariai tegalėjo užsiregistruoti. Po pakartotinio balsavimo proporcijos nepasikeitė: už balsavo 39, prieš - 9, 34 - susilaikė.

Dauguma parlamentarų balsavo, kad pataisos nebūtų negrįžtamai atmestos, bet grąžintos iniciatoriams patobulinti.


Šiame straipsnyje: maistaskainoskartelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių