Prašo sumažinti nekilnojamojo turto mokestį

Šakių rajono gyventojai užplūdo savivaldybę su prašymais atleisti ar sumažinti nekilnojamojo turto mokestį už pajus įsigytus nenaudojamus pastatus.

Žmones pasiekė mokesčių inspekcijos pranešimai, esą už praėjusius trejus metus turintys sumokėti nuo 60 iki 5 tūkstančių litų siekiančius mokesčius.

Šakių rajone Keturnaujienos kaime esančio beveik 500 kvadratinių metrų pastato durų niekas nevarsto daugiau nei dešimtį metų. Buvusios kolūkio valgyklos šeimininkai - 21 buvęs kolūkietis - už pajus įsigiję pastatą taip ir nesurado kam jį panaudoti.

Tačiau neseniai mokesčių inspekcija pateikė sąskaitas apsimokėti už komercines patalpas nuo 60 iki 5 tūkstančių litų.

„Ir dabar kaip perkūnėlis iš giedro dangaus trenkė. Nei jokio pranešimo gavom, nei nieko, tiesiog telefonu pakvietė ir liepė susimokėti“, - pasakojo kaimo gyventoja Ramutė Kuncaitienė.

„Jei būčiau žinojus, kad taip bus, nebūčiau kišus nosies kur nereikia. Aš sumokėjau 300 litų, o dar 130 nemokėta, neturiu. Tegu nugriauna ar padega. Man vis tiek“, - tvirtino kita pastato savininkė Teresė Bacevičienė.

Pajininkai piktinasi Valstybine mokesčių inspekcija, atgaline data atsiuntusia mokesčius už trejus praėjusius metus.

Mokesčių inspekcijos atstovas „Panoramai“ aiškino, esą tik šiemet inspekcijai suteikta prieiga prie nekilnojamojo turto registro duomenų, o remiantis mokesčių administravimo įstatymu, inspekcija turi teisę pateikti deklaracijas už penkis praėjusius metus.

Atleisti nuo mokesčio už nenaudojamus pastatus ar jį sumažinti savivaldybės prašo ne tik Keturnaujienos kaimo gyventojai, bet ir kiti. Nors mokesčiai papildytų savivaldybės biudžetą, vietos valdžia žada pagalbą.  

„Valstybinės mokesčių inspekcijos paskaičiavimu, už 2007 metus į rajono savivaldybės biudžetą būtų negauta 18 tūkstančių, už 2008-uosius - 29 tūkstančiai, ir už 2009 metus - 40 tūkstančių“, - skaičiavo Šakių rajono savivaldybės Biudžeto ir turto valdymo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė.

„Nors mes ir turėsim biudžetinį nuostolį, tačiau už 2007-2008 metus, manau, atleisime žmones nuo to mokesčio. Nes manau, kad tokiu sunkmečiu tai yra žmonių apiplėšinėjimas viduty baltos dienos. Aš manau, kad šiuo atveju mokesčių inspekcija savo kaltę dar papildomai sukelia ant tų žmonių, iš kurių reikalauja mokesčių už tris metus“, - kalbėjo Šakių rajono meras Juozas Bertašius.

Anot mero, akibrokštas, bet laimėjo tie gyventojai, kurie netvarkė dokumentų, nugriovė ar išdraskė buvusius kolūkių kompleksus. Jiems ir mokėti nereikia, ir pastatai stovi it vaiduokliai.


Šiame straipsnyje: nekilnojamojo turto mokestis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių