Prancūzijos ministrai pirmąkart privalės deklaruoti savo turtą

Prancūzijos ministrai pirmadienį privalės pirmąkart paviešinti duomenis apie savo turtą, prezidentui Francoisui Hollande (Fransua Holandui) tikintis, kad toks žingsnis padės atkurti pasitikėjimą skandalų krečiama socialistų vyriausybe.

Ekonomiką apėmus stagnacijai, didėjant nedarbui, o vyriausybei karpant biudžeto išlaidas, aukšto rango pareigūnai pripažįsta, kad šis žingsnis yra rizikingas ir gali pakurstyti nepasitenkinimą, paviešinus informaciją apie kelis ministrus milijonierius.

Tačiau vyriausybė ėmėsi jį įgyvendinti, tikėdamasi, kad ši priemonė padės užbaigti skaudžiai smogusį skandalą, kilusį, kai buvusiam biudžeto ministrui Jerome Cahuzacui (Žeromui Kahiuzakui) buvo pateikti kaltinimai dėl mokesčių vengimo, kai jis prisipažino apie turimą slaptą sąskaitą viename Šveicarijos banke.

37 ministrų ir premjero Jeano Marco Ayrault (Žano Marko Airo) turto deklaracijos bus paskelbtos pirmadienį 15 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku vyriausybės tinklalapyje.

Šis žingsnis įžiebė didėlius debatus Prancūzijoje, kur apie asmeninius finansus retai diskutuojama - kitaip nei Jungtinėse Valstijose, kur politikai dažnai deklaruoja sumokėtus mokesčius, šios šalies viešųjų pareigūnų turtas seniai laikomas privačia tema.

Tiek dešinieji, tiek kairieji įstatymų leidėjai pasmerkė šį sprendimą, o vyriausybė numato laukiančią sunkią kovą, kai ji mėgins įteisinti viešą parlamento narių turto deklaravimą įstatymo projekte, kuris bus pateiktas svarstymui balandžio 24 dieną.

Pagrindinės dešiniosios opozicijos partijos UMP vadovas Jeanas Francois Cope (Žanas Fransua Kopė) pirmadienį sakė, kad toks žingsnis tik „sukurtų įtampą“ Prancūzijos visuomenėje.

„Vienintelė šio vojerizmo pasekmė bus ta, jog dalis žmonių - verslininkų, menininkų, profesionalų, - nebenorės dalyvauti viešajame gyvenime“, - jis sakė televizijai BFMTV.

Tikėtina, kad dėmesio centre atsidurs keli ministrai, kaip įtariama, sukaupę didelį kapitalą, įskaitant užsienio reikalų ministrą Laurent'ą Fabiusą (Loraną Fabijusą) - žinomą meno gerbėją, kurio tėvas buvo antikvaras.

Pagyvenusių žmonių reikalų ministrė Michele Delaunay (Mišel Deloneji) pirmadienį atskleidė, kad jos šeima valdo 5,4 mln. eurų (18,6 mln. litų) turtą, pripažindama, jo dėl šio fakto jos padėtis tampa kebli.

„Tai nemažas turtas. Ir jį bus sunku suprasti daugumai prancūzų, kurie išgyvena sunkius laikus“, - ministrė sakė duodama interviu laikraščiui „Sud-Ouest“.

M.Delaunay, buvusi vėžio klinikos vadovė, sakė, kad kartu su vyru yra įsigijusi keturis namus ir yra sutaupę nemažas lėšas iš darbo pajamų ir paveldėto turto.

Kiti ministrai taip pat iš anksto paviešino savo deklaracijas.

Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų ministrė Marisol Touraine (Marisol Turen) sakė, kad jos deklaracija parodys apie 1,4 mln. eurų   (4,83 mln. litų) turtą, kurį daugiausiai sudaro keli nekilnojamojo turto objektai Paryžiuje.

Kiti deklaravo mažesnį turtą, tarp jų kultūros ministrė Aurelie Filippetti (Oreli Filipeti), kuri sakė turinti 70 kvadratinių metrų ploto butą Paryžiuje, kuriame gyvena, taip pat - sarkastiškai - marškinėlius su Britanijos futbolo žvaigždės Davido Beckhamo (Deivido Bekemo) atvaizdu.

Pramonės atnaujinimo ministras Arnaud Montebourgas (Arno Montebūras) pareiškė turintis apie 4 tūkst. eurų (13,8 tūkst. litų) vertės originalaus dizaino svetainės krėslą, o gyvenamojo būsto reikalų ministrė Cecile Duflot (Sesil Diuflo), priklausanti Žaliųjų partijai, deklaruoja turinti 168 tūkst. eurų (580 tūkst. litų) vertės namą ir du automobilius, įskaitant 14 metų senumo „Renault Twingo“.

Tuo tarpu ultrakairiųjų pažiūrų lyderis Jeanas Lucas Melenchonas (Žanas Liukas Melankonas) pasišaipė iš šios prievolės, paskelbęs ilgą deklaraciją, kurioje nurodė savo ūgį ir svorį; savo marškinių, kelių ir batų dydžius, taip pat pridūręs, kad jo plaukų spalva natūrali.



NAUJAUSI KOMENTARAI

premjeras

premjeras portretas
pas mus irgi reikia taip daryt,nes dauguma ministru tikrai ne is algos gyvena....:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių