Pramonininkai skundžiasi bankų kreditavimo politika

Lietuvos pramonininkai tvirtina, kad šalies ūkį iš nuosmukio išvedantis eksportas galėtų augti gerokai sparčiau, jei bankai laikytųsi ne tokios konservatyvios kreditavimo politikos, rašo "Verslo žinios".

"Įmonės nespėja pagaminti tiek produkcijos, kiek iš jų norėtų pirkti užsienio pirkėjai.

Kad pramonės įmonės neprarastų konkurencingumo užsienio rinkose, būtinas kuo skubesnis investicijų ir plėtros proveržis, tačiau tam kelią užkerta kreditavimo trūkumas", - tvirtino Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) Ekonomikos ir finansų departamento analitikas Aleksandras Izgorodinas.

Pramonininkai sako, kad nepaisant gerėjančių šalies komercinių bankų finansinių rodiklių kreditavimas verslui netapo prieinamesnis ir pasiremia Lietuvos banko duomenimis, jog kreditavimo verslui mažėjimas pastebimas jau 22 mėnesį iš eilės.

"Tai didžiulė problema, kreditus šiuo metu gali gauti tik pačios geriausios įmonės. Greičiausiai pagrindinė priežastis yra pagrindinių bankų politika, itin atsargiai vertinanti Lietuvą ir regioną, todėl ir girdime bankų retoriką, neva kreditų paklausos nėra", - teigė LPK Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas.

SEB banko prezidento pavaduotojas, Verslo bankininkystės tarnybos direktorius Aivaras Čičelis savo ruožtu skaičiavo, kad visų bankų verslo klientams išduotas portfelis labai mažėjo nuo 2009 metų pirmo ketvirčio, o 2011 metų pirmą ketvirtį SEB banke, anot jo, šis portfelis jau stabilizuojasi, antrą ketvirtį laukiama ir augimo.

"Prieš sunkmetį didžiąją dalį paskolų portfelio sudarė nekilnojamojo turto ir transporto sektoriaus kreditavimas", - pastebėjo A.Čičelis.


Šiame straipsnyje: bankai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių