Prabangų būstą pigiau nuomotis, o paprastesnį – pirkti

Nekilnojamojo turto skelbimų portalas Domoplius.lt paskaičiavo, pirkti ar nuomotis būstą konkrečiais atvejais atsieina pigiau, ir pateikė abiejų pasirinkimų privalumus bei trūkumus.

Buvo paskaičiuotos apytikslės išlaidos, patiriamos 40 metų nuomojantis ar su tokio pat termino būsto paskola įsigyjant 200 tūkst. ir 500 tūkst. litų vertės butus. Portalo duomenimis, nuomotis brangesnį, apie 0,5 mln. litų kainuojantį, butą 40-čiai metų kainuoja pigiau nei tokį pirkti su to paties termino paskola iš banko. Žinoma, jeigu nepaisoma fakto, jog būstą perkant po 40 metų šis lieka pirkėjui.

Nuomojantis prabangų būstą sutaupoma iki 200 tūkst. litų

Domoplius.lt projekto vadovo Evaldo Narbuntovičius teigimu, nuomos ar pirkimo finansinis privalumas priklauso nuo to, koks būstas pasirenkamas – brangesnis ar pigesnis. Taip pat nuo to, ar ieškančiajam būsto svarbu, kad po 40 metų išmokėjus mokesčius būstas liktų jam.

„Apskaičiavus 200 ir 500 tūkst. litų būsto vertės pirkimo ir nuomos išlaidas paaiškėjo, jog nuomotis brangesnį būstą 40 metų laikotarpiui išleidžiama mažiau nei jį perkant – taip būtų išvengiama beveik 200 tūkst. litų išlaidų. Kalbant apie pigesnį butą, skirtumas susidaro išties nedidelis, tad tokį vienareikšmiškai pravarčiau pirkti“, – teigia E. Narbuntovičius.  

Domoplius.lt projekto vadovo skaičiavimais, susumavus visas reikiamas 500 tūkst. litų vertės buto pirkimo-pardavimo sutarčių sudarymo, banko palūkanų, gyvybės draudimo ir preliminarias remontui skirtas išlaidas, išeina, kad būsto kaina išauga iki daugiau nei 900 tūkst. litų. Nuomojantis tokį butą per tą patį laikotarpį, kai nuomos kaina 1 500 litų per mėn., susidarytų 720 tūkst. litų suma.

„Tačiau nuomininkai negali jaustis iki galo užtikrinti dėl gyvenamosios vietos pastovumo. Nuomotojai bet kuriuo momentu gali pasakyti, jog būstas parduodamas. Tuomet vėl teks ieškoti naujos gyvenamosios vietos, kraustytis, o ir būsto nuomos kaina ilgainiui gali išaugti. Nuomojantis taip pat tenka taikytis prie gal ne visuomet patinkančių interjero sprendimų, nelankstaus šeimininkų požiūrio į jo keitimą ir pan.“, – pasakoja E. Narbuntovičius.

Pasak jo, dėl to dažniausiai butus nuomojasi jaunimas, t. y. studentai, nes paprastai jie mėgsta keisti vietas, neturi nuolatinio darbo, šeimos, taip pat verčiau investuoja į laisvalaikį nei nuolatinę gyvenamąją vietą ar jos puoselėjimą.

Mažesnės vertės būstą labiau apsimoka pirkti nei nuomotis

Domoplius.lt projekto vadovo skaičiavimais, perkant 200 tūkst. vertės būstą su banko paskola, palyginus su jo nuoma, būtų sutaupoma beveik 20 tūkst. litų. Netgi jau priskaičiavus visas per 40 metų išsimokant būsto paskolą sumokamas papildomas sumas už gyvybės draudimą, palūkanas, dokumentų tvarkymą, remonto išlaidas ir pan.

„40 metų nuomojantis 200 tūkst. litų vertės būstą, kai jo mėnesinė nuomos kaina 900 litų, susidaro 432 tūkst. litų suma – tai 20 tūkst. daugiau nei perkant tokį butą su to paties termino būsto paskola. Be to, reikia turėti minty, kad dabar, jau praėjus nekilnojamojo turto bumui ir nusistovėjus kainoms, laikas pirkti nuosavą būstą išties geras“, – teigia E. Narbuntovičius. Domoplius.lt duomenimis, mažesnės vertės butais dažniausia domisi jaunos šeimos.

Vis tik būsto pirkimas taip pat turi savų privalumų, bet ir savų trūkumų – kiekvienu atveju reikia apsvarstyti visus už ir prieš. Eksperto teigimu, perkant būstą reikia įvertinti tokius privalumus kaip užtikrintumas, nes niekas neprivers nuomininko išsikraustyti, galimas nekilnojamojo turto vertės augimas, emocinis pasitenkinimas, kliūčių dėl naminių gyvūnų laikymo nebuvimas – vis tik tai savas būstas, kuris, išsimokėjus visus mokesčius, lieka pirkėjui. Pirkimo trūkumai – nekilnojamojo turto priežiūra, papildomos būsto pirkimo išlaidos, mažiau lankstumo norint išsikraustyti, taigi sunkesnis ir žymiai ilgiau galintis užtrukti gyvenamosios vietos pakeitimas.

Domoplius.lt ekspertas taip pat paskaičiavo, kad galintys būstą įsigyti be būsto paskolos, pirkdami 200 tūkst. vertės butą, palyginus su jo nuoma, per 40 metų galėtų sutaupyti net iki 180 tūkst. litų. O pirkdami 500 tūkst. litų vertės būstą – net virš 400 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: NTbūstaskaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

REALIJA

REALIJA portretas
''Be to, reikia turėti minty, kad dabar, jau praėjus nekilnojamojo turto bumui ir nusistovėjus kainoms, laikas pirkti nuosavą būstą išties geras“, – teigia E. Narbuntovičius''. BE TO,REIK TURETI MINTY,KAD ATLYGINIMAI KRITO,ZMONES PRARADO DARBUS,O BUSTUS JAUNOS SEIMOS PIRKDAVO PASIEME NEKILNOJAMO TURTO KREDITUS ,LABAI PASISEKE JAI DAR NEIKEITE TEVU BUSTO :),DABAR TIE BUSTAI PARDUODAMI VARZYTINESE,TAD KAM CIA MALT DIDELI SUDA :) RAELEI LIETUVA EUROPOS SAJUNGOJ TAIP IR NESPEJO ATSITOTI ANT KOJU EKONOMISKAI VEL SMUKO I DUGNA.

BUSTU KAINOS

BUSTU KAINOS portretas
nusiraminkit pirkejai :) dar 10m.kainos bus realios ir stabilios,o kai ekonomika prades gereti,bankininkai sugalvos nauja buda kaip prikabinti makaronu ant ausu ;)

xi

xi portretas
zmones nesugeba grazinti smulkiu vartojamu kreditu,o ka cia siulo, lysti i finansini kaleima :) finansinis kaleimas,baisiau uz tikra!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių