Požeminės dujų saugyklos projektas vėl stringa

Požeminės dujų saugyklos Syderiuose geologinių tyrimų konkursas, vieninteliam jo dalyviui nesutikus sumažinti kainos, nutrauktas.

"Nutraukėme konkursą dėl per didelės pasiūlytos kainos. Dabar bus skelbiamos derybos, ir tokiu būdu tikimės pritraukti daugiau dalyvių ir sulaukti mažesnių kainos pasiūlymų", - BNS sakė Lietuvos elektrinės pirkimų tarnybos vadovas ir viešojo konkurso komisijos pirmininkas Rimgaudas Daniūnas.

Anot jo, derybos viešai turėtų būti paskelbtos vasario 19 arba 24 dienomis. Tikimasi, kad jose dalyvaus tie patys ir nauji dalyviai, kurie domėjosi konkursu, bet jame nedalyvavo, nes nespėjo pasiruošti.

Pirmą kartą pasiūlymą konkursui pateikė vienintelis dalyvis – konsorciumas, kuriame yra naftos gavybos ir žvalgybos įmonė "Minijos nafta", jos akcininkė Danijos "Odin Energy" ir Vengrijos "Acoustic Geophysical Services".

Preliminari dujų saugyklos įrengimo kaina galėtų siekti 350 mln. eurų (1,2 mlrd. litų).
Energetikos ministerijos Strateginių projektų skyriaus vedėjas Arvydas Darulis yra sakęs, kad tyrimai turės atsakyti ir į klausimą, kiek dujų Syderių saugykloje bus galima saugoti. Tikėtina, kad joje bus galima sukaupti iki 1 mlrd. kubinių metrų dujų – tokio jų kiekio Lietuvos poreikiams užtektų daugiau nei dviem mėnesiams.

Jei bus patvirtinta, kad žemės geologinė struktūra tinkama saugoti dujas, saugyklos Telšių rajone, Syderių kaime, projektavimo darbai turėtų prasidėti 2011 metų pradžioje.

Kas statytų ir finansuotų saugyklos statybą, paaiškės tik tada, kai bus gauti tyrimo rezultatai. Tyrimai bus atliekami maždaug 85 kvadratinių kilometrų plote. Saugykla būtų įrengta maždaug 1,5 kilometro gylyje.

Saugyklos projektas yra susijęs su suskystintų dujų terminalu, kurį planuojama įrengti Klaipėdos uoste, bendrovės "Klaipėdos nafta" teritorijoje.
Trečdalį tyrimų darbų vertės finansuos ES.


Šiame straipsnyje: DujossaugyklaSyderiuose

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių