Portugalija kenčia nuo ekonomikos prognozių

Viena iš trijų didžiausių pasaulio kredito reitingo agentūrų netikėtai rekomendavo nebeinvestuoti į Portugaliją.

„Moody`s“ pareiškė, kad ir jai gali prireikti antrosios gelbėjimo paskolos. Europos Sąjunga atkirto, kad Šiaurės Amerikoje įsikūrusios kredito reitingų agentūros nežino tikrosios padėties, o Vokietija stoja į karą su esą neatsakingais panikos skleidėjais, praneša LTV „Šiandien“.

Portugalijai tai buvo tarsi žaibas iš giedro dangaus. Kredito reitingų agentūra „Moody`s“ antradienį vakare iškart keturiomis padalomis sumažino jos patrauklumą investuotojams, ir trečiadienį Lisabona trumpalaikiams skolintojams palūkanas jau turi mokėti aštuntadaliu didesnes.

„Moody`s“ sako, kad dabar jau ir į Portugaliją nedera investuoti, ne tik į Graikiją, be to, vis auga tikimybė, kad neseniai suderėtos 270 milijardų litų gelbėjimo paskolos Lisabonai nebepakaks ir po poros metų reikės dar pinigų.

Kitos dvi didžiausios reitingo agentūros, „Standard&Poor`s“ ir „Fitch“ Portugaliją kol kas laiko vos vos virš patrauklumo investuotojams ribos.

Buvęs Portugalijos premjeras sako, kad „Moody`s“ vertinimas ne tik nepagrįstas ir šališkas, bet ir didinantis sumaištį.

„Kai nėra jokių naujų faktų apie Portugalijos ekonomiką, kurie pateisintų naują įvertinimą, vakarykštis vienos reitingo agentūros sprendimas daugiau aiškumo nesuteikia. Veikiau jis tik skatina daugiau svarstymų“, – sako Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso.

Ne tik Portugalija akimirksniu nukentėjo, bet ir Italijos, Ispanijos rinkos bei euro kursas. Kritikai seniai kaltina agentūras, kad jų vertinimai tampa save išpildančiomis pranašystėmis – kuo labiau baidomi investuotojai, tuo sunkiau tikėtis, kad ekonomika atsigaus.

Dar pirmadienį didžiausia pasaulyje „Standard&Poor`s“ smeigė kitam itin svarbiam planui – pareiškė, kad Graikiją vertins kaip bankrutuojančią, jei tariantis dėl antrosios gelbėjimo paskolos, Vokietija ir Prancūzija sieks, kad dalį naštos neštų ir privatūs skolintojai, pavyzdžiui, bankai lauks skolų grąžinimo dar trisdešimt metų.

„Moody`s“ ir „Standard&Poor`s“ vertinimai perpildė kantrybės taurę Europoje – Vokietijos kanclerė dar antradienį pareikalavo, kad agentūros netrukdytų tikriesiems sprendimų priėmėjams – Europos Sąjungai, Tarptautiniam valiutos fondui ir Europos centriniam bankui, o finansų ministras trečiadienį pareiškė, kad laikas sulaužyti jų galią ir apriboti jų įtaką.

Europos Komisijos vadovas trečiadienį sakė, kad parlamentarai svarstys, ar taikyti agentūroms civilinę atsakomybę už neteisingas pranašystes – esą visos trys didžiosios agentūros įsikūrusios Amerikoje ir nežino tikrosios padėties. J. M. Barroso tėvynainius ragina tęsti, ką pradėjo.

„Mūsų institucijos Portugaliją žino kiek geriau. Mūsų analizė detalesnė ir platesnė. Nereikia sunerimti ar nusivilti. Jei laikysimės krypties, sutaupyti pavyks, ir augimas sugrįš“, – tvirtino Europos Komisijos prezidentas.

Iš tiesų, Portugalijos vyriausybė sako, kad prieš mėnesį išrinktame naujajame parlamente griežtoms taupymo priemonėms pritaria aiški dauguma – kitaip negu ankstesniajame, kur socialistų vyriausybė atstovavo mažumai. Antai praėjusią savaitę vyriausybė sulaukė pritarimo net didesniems karpymams negu reikalauja skolintojai. Net „Moody`s“ pripažįsta, kad naujoji vyriausybė gali sparčiau mažinti biudžeto deficitą.

Agentūrų kritikai sako, kad jos neatsižvelgia ir į politinę Europos Sąjungos valią trūks plyš gelbėti savo nares nuo bankroto, bet „Standard&Poor`s“ teigia, kad iš šimto kitų agentūrų ir išsiskiria tikslumo reputacija, uždirbta per pusantro šimto metų.

Kai blokas pats neturi aiškios strategijos ir tebesiginčija dėl sąlygų naujoms gelbėjimo paskoloms, kai imama kalbėti, kad pirmųjų paskolų nepakaks ne tik Graikijai ir Portugalijai, bet ir Airijai, nes dėl taupymo jų ūkis ėmė augti lėčiau negu prognozuota, juolab, kai vyriausybės siekia dalį gelbėjimo naštos perkelti ant privačių skolintojų pečių, investuotojai gali klausytis kaip tik atsargiausių vertinimų, kad ir kaip tai nepatiktų Europos Sąjungos vadovams.


Šiame straipsnyje: Portugalijaekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Gyventi skolon buvo taip gera gera....bet sapnai trunka neilgai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių