„Ponoro“ alaus daryklos verdamas alus pelnė pripažinimą

„Ponoro“ alaus daryklos verdamam „Ponoro bičiulių“ bei „Ponoro tradiciniam“ alui įteiktas tautinio paveldo produkto sertifikatas. Pagal pardavimų apimtis „Ponoro“ alus yra populiariausias iš tokį sertifikatą turinčių alaus rūšių.

Tautinio paveldo produkto sertifikatas „Ponoro“ daryklai penktadienį įteiktas „Litexpo“ parodų rūmuose vykusioje Žemės ūkio ministerijos rengtoje konferencijos „Tautinio paveldo produktų, tradicinių amatų išsaugojimo, plėtojimo ir populiarinimo galimybės“ metu.

Pasak “Ponoro” daryklos vadovo Gedimino Spalvio, šis sertifikatas įrodo, kad mažosios alaus daryklos gali pasiekti itin aukštus kokybės rezultatus ir atstovauti tikrąjį Lietuvos paveldą.

„Lietuvoje tokį pažymėjimą turi vos keli itin maži aludariai, kurių produkcija prieinama  nedideliam vartotojų ratui tik mūsų šalies kaimo vietovėse. Tuo tarpu pagal senąsias alaus virimo tradicijas verdamo „Ponoro“ alaus galima įsigyti daugelyje Lietuvos parduotuvių“, - teigia daryklos vadovas.

„Šiuo metu dauguma lietuviško eksportuojamo alaus iš tiesų yra gaminama ne pagal lietuviškas, o  skandinaviškas ar vokiškas aludarystės tradicijas masinės gamybos būdu, todėl suteiktas tautinio paveldo produkto sertifikatas pabrėžia mūsų produkcijos išskirtinumą“, - pažymi G. Spalvis.

Jo teigimu, suteiktas sertifikatas padės atkreipti pirmenybę tikram lietuviškam teikiančių vartotojų dėmesį, tačiau apčiuopiamos ekonominės naudos daryklai neatneš.

„Sertifikatas yra daugiau įpareigojimas išlaikyti tradicijas, nei duoda realią naudą - jokių mokestinių ar kitų lengvatų jis nesuteikia. Vis dėlto tai svarbus įvertinimas kiekvienam aludariui, nes taip patvirtinama, kad alus verdamas laikantis senųjų tradicijų ir gamybos principų“, - sako G. Spalvis.

Pasak bendrovės vadovo, kultūrino paveldo ženklas, („Lithuania Heritage“ - angl.) suteikia  teisę, o kartu ir pareigą eksportuoti lietuvišką produktą ir reprezentuoti Lietuvos aludarystės tradicijas užsienyje.

Senąsias lietuviško alaus virimo tradicijas puoselėjanti darykla „Ponoras“ įkurta 1991 m. Alus šioje darykloje verdamas laikantis senųjų tradicijų, tik iš natūralių žaliavų, kiekvieną alaus rūšį verdant, rauginant ir brandinant atskirai. UAB „Ponoras“ priklauso Lietuvos Mažų alaus daryklų asociacijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių