Poilsio dienų perkėlimas prieštarautų Darbo kodeksui?

Kitąmet planuojamas poilsio dienų perkėlimas, kai įteisinus vadinamuosius „ilguosius savaitgalius" dvi savaites tektų dirbti šešias dienas, prieštarautų Darbo kodeksui, mano Teisingumo ministerija.

Ministro Remigijaus Šimašiaus nuomone, sprendimų priėmimas neatsižvelgiant į tai rodytų teisinį nihilizmą.

Teisingumo ministerijos parengtose išvadose nurodoma, kad perkėlus poilsio dienas kitąmet dvi savaites turėtų būti dirbama daugiau nei 40 valandų per savaitę, ir savaitės darbo laikas pailgėtų, o to neleidžia Darbo kodeksas.

"Siūlytina tai įvertinti ir apsvarstyti kitas poilsio dienų perkėlimo galimybes", - rašoma Teisingumo ministerijos išvadose.

Vyriausybės nutarimo projekte numatyta, kad įmonėse, įstaigose ir organizacijose, finansuojamose iš valstybės ir savivaldybių biudžetų, kitąmet nereikėtų dirbti kovo 11-14 dienomis ir birželio 24-27 dienomis, tačiau už šias dienas būtų atidirbama du šeštadienius - kovo 6-ąją ir birželio 19-ąją.

R.Šimašius antradienį BNS sakė, kad jo vadovaujama Teisingumo ministerija atkreipė dėmesį į galimus pažeidimus, o dėl sprendimo būdų turėtų apsispręsti nutarimo projektą paruošusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

"Neigiama pasekmė, kuri vieniems gali pasirodyti labai svarbi, o kitiems - visiškai nereikšminga, - tai teisinis nihilizmas. Sąmoningas pažeidimo ignoravimas nesukelia pasitikėjimo teisine sistema. Praktine prasme - tai buvo daroma ir pasaulis nesugriuvo", - sakė ministras.

Priėmus Vyriausybės nutarimą, kitąmet iš viso būtų keturi ilgieji savaitgaliai. Be minėtų dviejų, dirbti nereikėtų ir du pirmadienius - vasario 15-ąją ir liepos 5-ąją, tačiau šiais atvejais pažeidimo nebūtų, nes dirbti reikėtų tos pačios savaitės šeštadienį, taigi darbo laikas per savaitę nepailgėtų.

Darbo kodekso 161 straipsnio 8 dalyje numatyta, kad "dėl poilsio dienų perkėlimo darbo laikas negali pailgėti", o 144 straipsnio 1 dalis įtvirtina, kad "darbo laikas negali būti ilgesnis kaip keturiasdešimt valandų per savaitę".


Šiame straipsnyje: poilsio dienų perkėlimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių