Po žiemos ūkininkai skaičiuoja nuostolius

Šią gilią žiemą ūkininkai, kalvotose vietose auginantys žieminius rapsus ir kviečius, nerimavo, ar atsilaikys, neiššals naudmenos po pusmetriniu sniego sluoksniu. Nemažai rūpesčių žieminiai javai kėlė ir ūkininkaujantiesiems lygumose, stiprus įšalas juos iškilnoja. Išmirkimui ypač jautrūs rapsai, užsistovėjęs vanduo net ir vešliausiems gali būti pražūtingas. Atėjus pavasariui išaiškėjo, kad nerimauta ne veltui.

Labiausiai nukentėjo rapsų laukai

Žemės ūkio rūmų organizatorės savivaldai Alytaus rajone Stasės Ankštutienės turimais duomenimis, nukentėjo iki 20 proc. žieminėmis grūdinėmis kultūromis apsėtų plotų. Labiausiai pakenkta rapsams. Didžiausius šių naudmenų nuostolius patyręs Santaikos ir Krokialaukio apylinkėse ūkininkaujantis Virginijus Žilinskas sako, kad lygumoje sėti žieminiai rapsai labiau išmirko negu iššalo: „Keturiasdešimt procentų iš 50 hektarų derliaus jau nesubrandins. Apšalo žemaūgės veislės kviečiai, kuriuos pasirinkau dėl derlingumo. Panašius nuostolius esu patyręs ir prieš ketverius metus“.

Lietuvos ūkininkų sąjungos skyriaus „Dzūkijos ūkininkas“ pirmininkas Gintaras Kavaliauskas teigia sėjęs šalčiams atsparių žiemkenčių rūšį, bet salelės iššalusiųjų sudarytų maždaug ketvirtadalį. Dabar belieka patręšti, kad kiti augalai greičiau sustiprėtų ir geresnį derlių subrandintų.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Stasys Supranavičius vakar teigė, kad duomenys dar tikslinami. Aišku viena: labiausiai nukentėjo Simno, Krokialaukio link ūkininkaujantys žmonės, mažiau - Butrimonių apylinkėse, čia paliestos tik kalvelės.

„Jau gavome duomenis iš Simno seniūnijos. Iššalo maždaug trečdalis naudmenų. Ūkininkai prarado 502 hektarus žieminių kviečių, 3 hektarus kvietrugių, 195 hektarus rapsų. Teko matyti juoduojančius masyvus ūkininko Svajūno Neveckos rapsų lauke“, - apgailestavo skyriaus vedėjas.

Pasėlių draudimas ūkininkų nedomina

Alytaus rajone iš viso užregistruota 3 tūkst. 131 ūkis, iš jų grūdines kultūras augina 609 ūkininkai. Žiemkenčių pasėliai draudžiami nenoriai, nors, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, jie šalyje sudaro apie 30 proc. visos ūkininkų dirbamos žemės. Pasak S.Ankštutienės, Alytaus rajone savo pasėlius yra apdraudę tik du jauni ūkininkai. Šis draudimas neprivalomas, savanoriškas, būtinas tik tada, jei teikiama paraiška gauti kai kurių Europos Sąjungos finansuojamų priemonių paramą.

Nuostolių patyrę ūkininkai nesitiki sulaukti kompensacijų. Žemės ūkio rūmų organizatorė savivaldai Alytaus rajone užsiminė, kad nukentėjusiems ūkininkams gali būti tik paankstintas kitų išmokų mokėjimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių