Po skandalo prancūzų ministrai viešai deklaruos turtą

Prancūzijos socialistų vyriausybė pirmadienį paskelbė, kad nurodė ministrams artimiausiomis dienomis viešai deklaruoti savo turtą, nes siekia apriboti mokestinio sukčiavimo skandalo dėl vieno buvusio ministro padarinius.

Premjeras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo) paskelbė, kad pagal naują finansinio skaidrumo priemonių paketą ministrai iki balandžio 15-osios turės paskelbti detales apie savo turtą.

Vyriausybė taip pat iki balandžio 24-osios pasiūlys ministrų ir kitų aukštų pareigūnų finansinio skaidrumo įstatymą, kurį planuojama priimti iki vasaros, sakoma premjero pareiškime.

Tokių veiksmų imamasi prezidento Francois Hollande'o (Fransua Holando) vyriausybei stengiantis slopinti skandalą dėl buvusio biudžeto ministro Jerome'o Cahuzaco (Žeromo Kahiuzako), kuris pripažino, kad turėjo nedeklaruotą banko sąskaitą užsienyje ir praėjusią savaitę buvo apkaltintas mokestiniu sukčiavimu.

J.-M. Ayrault pareiškime sakoma, kad priemonės finansiniam skaidrumui didinti trečiadienį bus pateiktos per vyriausybės posėdį, ir priduriama, kad ketvirtadienį premjeras susitiks su abejų parlamento rūmų pirmininkais ir frakcijų lyderiais.

„Premjeras rengia ... priemonių paketą politikų ir žmonių, dirbančių su ministrais, prezidentu ir premjeru, turto visiškam skaidrumui užtikrinti“, - sakoma pareiškime.

Premjeras nurodo, kad taip pat bus imtasi priemonių „griežčiau bausti už finansinių įstatymų, etikos ir sąžiningumo taisyklių pažeidimus, taip pat - kovai su mokestiniu sukčiavimu ir mokesčių “rojais„ stiprinti“.

F. Hollande'o vyriausybę sukrėtė praėjusį antradienį kilęs skandalas dėl J. Cahuzaco, kuris anksčiau buvo atsakingas už kovą su vengimu mokėti mokesčius ir kuris tyrėjams prisipažino, kad turėjo sąskaitą užsienyje su maždaug 600 tūkst. eurų.

J. Cahuzacas atsistatydino kovo 19 dieną, prokurorams pradėjus tyrimą dėl tos sąskaitos, apie kurią pirmoji gruodžio mėnesį paskelbė naujienų svetainė „Mediapart“. Jis ne kartą prezidentui, parlamentui ir žiniasklaidai neigė tos sąskaitos egzistavimą.

Kritikai užsipuolė F. Hollande'ą ir jo ministrus, kaltindami juos arba bandymu dangstyti tą skandalą, arba blogu darbu dėl tikėjimo J. Cahuzaco neigimais.

Daugelis ragino performuoti vyriausybę, bet F. Hollande'as ir J. - M. Ayrault praėjusią savaitę tokią priemonę atmetė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių