Po nesutarimų Seimo salėje koalicijos partneriai ieško kompromiso

Seimo salėje išsiskyrus valdančiosios koalicijos frakcijų nuomonei dėl naujų mokesčių ir „Sodros“ įmokų pervedimo į privačius pensijų fondus, antradienio vakarą liberalų ir konservatorių lyderiai ieškojo kompromiso.

Tris valandas užtrukusiame pasitarime pas Seimo pirmininkę Ireną Degutienę dalyvavo premjeras Andrius Kubilius, Liberalų sąjūdžio bei Liberalų ir centro sąjungos atstovai.

Anot I.Degutienės, tam tikrus klausimus pavyko išspręsti, o dėl kai kurių dar ieškoma kompromisų. Didžiausias nesutarimas yra dėl dalies opozicijos ir konservatorių siūlymo metams sustabdyti 2 proc. socialinio draudimo mokesčio pervedimą iš „Sodros“ į privačius pensijų fondus. Tam prieštarauja liberalai.

Kitąmet nepervedus nė lito į privačius pensijų fondus, „Sodros“ biudžete liktų apie 400 mln. litų. Šios lėšos iš dalies leistų nuo sausio 1-osios atkurti 2009 metais sumažintas senatvės pensijas.

I.Degutienės teigimu, partneriai sutaria, kad pensijas reikia atkurti 100 proc., o biudžeto deficitas kitąmet negali viršyti 3 proc. nuo bendrojo vidaus produkto.

„Sutarėme, kad tai, ką šiandien kalbėjome turi būti perduota frakcijoms, ir rytoj vakare pas mane susirenkame. Frakcijų atstovai turės tam tikras pozicijas iš savo frakcijų ir galvosime, kokiu būdu dirbti, kad neviršytumėme biudžeto deficito 3 proc. ir kad galėtume nuo sausio 1 dienos šimtu procentu pensininkams kompensuoti pensijas, ar visi dabar pateikti būdai priimtini“, - antradienio vakarą žurnalistams sakė Seimo pirmininkė.

Ji vylėsi, kad koalicijos partneriams artimiausiu metu pavyks rasti sutarimą.

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė galingų automobilių, brangus būsto, indėlių palūkanų apmokestinimui, progresinių mokesčių įvedimui ir įmokų į privačius pensijų fondus sustabdymui. Už šiuos projektus daugiausia balsavo konservatoriai ir dalis opozicijos, liberalai bei liberalcentristai buvo prieš arba susilaikė.


Šiame straipsnyje: mokesčiaibiudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių