Planuojami 28,4 mln. litų dividendai iš valstybės turto - apgailėtini, teigia analitikas

2011 metais Vyriausybės iš valstybės turto planuojami gauti 28,4 mln. litų dividendai atrodo apgailėtinai, palyginti su deklaruojama 18 mlrd. litų turto verte, mano Investuotojų asociacijos valdybos narys Vytautas Plunksnis.

"Tik viena "Klaipėdos nafta" į biudžetą gali pervesti daugiau lėšų nei minėtieji milijonai, tačiau atrodo, kad šios įmonės lėšos bus nukreiptos strateginiams projektams įgyvendinti", - V.Plunksnį cituoja žurnalas "Versus".

Pasak jo, rezervų rado tik miškininkai, 2011 metais į biudžetą ketinantys pervesti 87 mln. litų pajamų (2010 metų planas - 32 mln. litų).

"Ką daryti, kad tokiais tempais rezervų rastų ir kiti? Klausimas nėra lengvas, nes valstybinių įmonių vadovai, neturėdami rezultatų reikalaujančio akcininko, dažnai žiūri tik savo interesų. Padėtį aštrina ir tai, kad didelių įmonių vadovams valstybė moka mažiau nei privatusis sektorius, o mažų - neretai daugiau", - sako analitikas.

Pasak jo, išeitimi galėtų tapti spartesnis turto privatizavimas, tačiau didelių ir stambiems investuotojams patrauklių įmonių liko ne tiek ir daug, o ir tos pačios dažnai užima monopolines pozicijas, o smulkių ir nepelningų kaina šiuo metu - maža.

Todėl, anot V.Plunksnio, svarbu, kad pasirinkto kelio - pertvarkyti įmonių valdymą - apskritai būtų imamasi.

V.Plunksnis pridūrė, jog būtų galima "papurtyti" energetikos įmones, kurios pastaraisiais metais valstybės biudžeto dividendais nelepino, nes "taip nusprendė pati valdžia".

"Tiesa, į Seimą iškviesti skirstomųjų tinklų vadovai naiviems parlamentarams aiškino, kad dėl didelių nusidėvėjimo sąnaudų - na ir kas, kad jos popierinės? - po 100 mln. litų dividendų į biudžetą galėtų pervesti tik tada, jeigu elektros kainą vartotojams būtų leista padidinti 2 centais už kilovatvalandę", - pastebėjo V.Plunksnis.

Anot jo, tokios kalbos kritikos nesulaukė, o kainų vartotojams mažinimą deklaravusi Energetikos ministerija jau "stumia" projektą, leisiantį neriboti energetikos įmonių pelningumo.

"Be didesnių pastangų monopolistų gautos lėšos taip pat bus skirtos "strateginiams projektams". Žinoma, reikėtų nepamiršti, kad virš pinigų srautus generuojančių įmonių yra net du holdingai - likviduojama "Leo LT" ir Visagino atominė elektrinė, - todėl kitąmet dividendų neišeitų pervesti vien dėl teisinių niuansų", - vertino V.Plunksnis.

Todėl, analitiko nuomone, šiemet greičiausiai ryškesnių veiksmų ir nebebus.

"Tačiau 2011 metais Vyriausybė galės girtis, kad stipriai pagerino įmonių valdymą. 2009 metų valstybės valdomų įmonių apžvalgoje skelbiama, kad 8,5 mlrd. litų pajamų gavusios įmonės patyrė beveik 1,4 mlrd. litų nuostolių. Tiek pat jų patyrė ir veiklą nutraukusi bei ilgalaikį turtą nurašiusi Ignalinos atominė elektrinė, todėl 2010 metų rezultatas bus geresnis, net ir nieko nedarant", - teigė V.Plunksnis.


Šiame straipsnyje: Valstybės turtasdividendai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių